/ -JUTJUB/BOSANSKA KUHINJA
02/09/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Napravite gurmansku piletinu s višnjama

Sočna piletina u kombinacijama s višnjama donosi potpuno novo gastronomsko iskustvo. Slatko-kisela nota voća savršeno se prožima s aromatičnim timijanom i daje jelu neočekivanu svježinu.

Ovo je recept za one koji žele izaći iz okvira uobičajenih okusa i probati nešto drugačije. Brzo se priprema, a na stolu izgleda kao pravo gurmansko remek-djelo.

Sastojci

600 g pilećeg filea

200 g višanja

100 g maslaca 

3 kašike maslinovog ulja

1 kašika meda

1 kašika svježeg timijana

2 kašikice soli

1 kašikica bijelog bibera

1 kašikica mješavine začina

300 g palente 

Priprema

Pleći file marinirati sa soli, biberom, mješavinom začina i uljem. Meso propržiti u tavi na ulju i maslacu te izvaditi piletinu na toplo. U tavu dodati višnje, med i temeljac. Kuvati nekoliko minuta. Dodati svježi timijan pa vratiti piletinu da se kuha nekoliko minuta da se reducira tečnost u tavi. Palentu skuvati u slanoj vodi. Dodati maslac i servirati kao prilog pripremljenoj piletini.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. decembar 2025 22:27