Ovo je recept za one koji žele izaći iz okvira uobičajenih okusa i probati nešto drugačije. Brzo se priprema, a na stolu izgleda kao pravo gurmansko remek-djelo.
Sastojci
600 g pilećeg filea
200 g višanja
100 g maslaca
3 kašike maslinovog ulja
1 kašika meda
1 kašika svježeg timijana
2 kašikice soli
1 kašikica bijelog bibera
1 kašikica mješavine začina
300 g palente
Priprema
Pleći file marinirati sa soli, biberom, mješavinom začina i uljem. Meso propržiti u tavi na ulju i maslacu te izvaditi piletinu na toplo. U tavu dodati višnje, med i temeljac. Kuvati nekoliko minuta. Dodati svježi timijan pa vratiti piletinu da se kuha nekoliko minuta da se reducira tečnost u tavi. Palentu skuvati u slanoj vodi. Dodati maslac i servirati kao prilog pripremljenoj piletini.
