Napravite sočan čokoladni kolač od svega tri sastojka, za koji vam brašno nije potrebno.
Sastojci:
– 175 g crne čokolade
– 7 jaja
– 140 g maslaca
Priprema:
Pripremite kalup za kolač, namažite ga maslacem i obložite papirom za pečenje.
Čokoladu izlomite na kockice i otopite na pari, a pred sam kraj kada se čokolada rastopi umiješajte na kockice isiječen maslac, miješajte dok se ne rastopi.
Odvojite žumanca od bjelanaca i u jednoj posudi pjenasto umutite žumance. Dodajte im, lagano miješajući, prohlađenu smjesu čokolade i maslaca.
U drugoj posudi umutite snijeg od bjelanaca i kašiku po kašiku dodajte u prethodno pripremljenu smjesu lagano miješajući dok smjesa ne postane homogena.
Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pokrijte folijom. Kalup stavite u veći i dublji pleh za pečenje koji ćete napuniti vrućom vodom do pola kalupa.
Stavite u rernu zagrijanu na 150 stepeni. Pecite 25 minuta, nakon čega bi sredina torte trebalo da bude mekana, a površina obložena hrskavom koricom.
Nakon pečenja kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturu, pospite ga šećerom u prahu, isijecite toplim nožem i poslužite sa umućenom slatkom pavlakom ili voćem.