Rižoto u kombinaciji sa prazilukom ima poseban ukus.
Sastojci:
– 2 praziluka
– 1 velika šoja pirinča
– 1 čen bijelog luka
– 1,5 dl bijelog vina
– 1 povrtna kocka
– 1 mala čili papričica
– maslinovo ulje
– so, biber
– majčina dušica
– rendani parmezan
Priprema:
Praziluk isjeći na kolutiće i isprati pod mlazom vode.
U posudi zagrijati maslinovo ulje i na njemu kratko propržiti čen bijelog luka presječen na pola (koji ćete kasnije izvaditi), dodati i jednu čili papričicu, propržiti oko dva do tri minuta (i takođe je izvaditi kasnije).
Dodati praziluk i dinstati do pet minuta, nakon toga dodati prstohvat majčine dušice i zaliti polovinom vina.
Kada vino ispari dodati pirinač, pa malo posoliti.
U posebnoj posudi napraviti supu od jedne povrtne kocke, vode i polovine bijelog vina tako da se dobije oko 1 litar tečnosti.
Staviti na šporet i neka stalno kjuča, time zalivati rižoto dok ne potrošite svu tečnost ili dok rižoto ne bude kuvan.
Malo pre kraja dodati rendani sir i promiješati, poklopiti i ostaviti tako oko 10 munuta, a nakon toga poslužiti.