Recepti za najbolji domaći ajvar prenose se s generacije na generaciju, ali za savršen ukus potrebno je i dodatno umijeće koje se stiče vremenom i praksom. Donosimo neke savete koji će učiniti vašu zimnicu najboljom do sada.
Priprema domaćeg ajvara je mali ritual koji zahtijeva dobar plan, strpljenje i pažljivo biranje sastojaka. Iako proces može trajati satima, rezultat je bogat, mirisan ajvar koji traje cijelu zimu.
Izbor sastojaka
Izaberite sočne, mesnate crvene paprike, najbolje rog-paprike ili proverene lokalne sorte. Po želji dodajte patlidžan za puniji ukus i aromatičnost, a ako volite pikantno, ubacite i nekoliko ljutih papričica. Osnovni začini su so, ulje, sirće, šećer i bijeli luk.
Priprema povrća
Paprike (i patlidžan, ako ga koristite) ispecite na otvorenoj vatri ili u rerni dok kožica potpuno ne pocrni, a meso omekša. Vruće povrće pokrijte ili stavite u zatvorenu posudu kako bi se "naparilo" i lakše gulilo. Nakon što ogulite i očistite sjemenke, ostavite ga da se dobro ocijedi nekoliko sati ili preko noći.
Kuvanje i miješanje
Ocijeđeno povrće sameljite u mašini za meso ili multipraktiku i stavite na laganu vatru. Ulje dodajte postepeno, neprekidno miješajući, dok smjesa ne postane svilenkasta i ujednačena. Kuvanje traje otprilike tri do četiri sata, a ajvar je spreman kada se drvenom kašikom povuče trag po dnu lonca.
Začinjavanje
Pred kraj kuvanja umiješajte so, sirće i šećer, a po ukusu dodajte i sitno sjeckani beli luk. Ako želite da namaz bude ljutkast, sada je pravi trenutak za nasjeckane ljute papričice.
Pakovanje i čuvanje
Sterilizujte tegle i napunite ih vrućim ajvarom dok je i sam namaz još topao. Na vrh dodajte tanki sloj ulja za bolje očuvanje, pokrijte i ostavite da se ohlade. Tek nakon nekoliko sati zatvorite poklopce i čuvajte na hladnom, tamnom mjestu.
