
Koliko god da vas se okupilo za uskršnjom trpezom, sigurno je ostalo kuvanih jaja - predlažemo vam pet sjajnih jela za koja možete da ih iskoristite ovih dana.
Mesni rolat s jajima
Sastojci:
1 kg mljevenog mesa
sredina od dva parčeta starog hljeba
1 dl mlijeka
6 jaja
malo ulja
crvena mljevena paprika
so i biber.
Priprema:
Hljeb preliti mlijekom pa ostaviti da omekša. Mljeveno meso začiniti i dodati iscijeđen omekšali hljeb pa sve dobro umijesiti. Umiješenu smjesu staviti na najlonsku foliju i rastanjiti na 1 cm debljine. U sredinu preko mesa poslagati očišćena kuvana jaja. Uz pomoć folije umotati rolat tako da jaja ostanu u sredini. Napravljen rolat izvaditi iz folije, staviti u tepsiju, pa peći oko pola sata.
Jaja punjena paštetom od tunjevine
Sastojci:
kuvana jaja
tunjevina (ili sardina)
kiseli krastavčići
crni luk
majonez
pavlaka
so i biber.
Priprema:
Presjeći jaja po dužini na pola i izvaditi žumanca. U blender sipati žumanca, ribu i sitno sjeckani luk i krastavčiće. Začiniti po ukusu. Miksati da se dobije smjesa nalik na paštetu. Paštetom puniti bjelanca i poređati ih na tanjir. U posebnoj posudi pomiješati majonez i pavlaku. Posoliti i pobiberiti po ukusu i preliti napunjena jaja.
Zapečen krompir sa jajima
Sastojci:
1 kg krompira
6-7 obarenih jaja
200 g kisele pavlake
50 g maslaca
so i biber.
Priprema:
Krompir obariti i isjeći na kolutove. Jaja isjeći na ploške. Razmutiti pavlaku sa malo mlijeka. Vatrostalnu posudu premazati maslacem, pa naizmjenično ređati krompir i jaja i postupak ponovljati dok ima materijala. Sve zaliti umućenom pavlakom i mlijekom. Odozgo staviti listove maslaca i peći u rerni na 180 stepeni oko 40 minuta.
Jaja u bešamel sosu
Sastojci:
6 kuvanih jaja
100 g putera i par kapi ulja
100 g brašna
500 ml mlijeka
100 g kačkavalja
so i beli biber.
Priprema:
Za bešamel sos, zagrijati puter sa malo ulja pa propržiti brašno, da malo požuti, pazeći da ne zagori. Dodavati postepeno pripremljeno zagriejano mlijeko, so po ukusu i kuvati dok se sos ne zgusne. Posudu za pečenje podmazati poređati jaja presječena na polutke, preliti bešamel sosom. Prodrmati posudu da sos „padne“ do dna i dobro obavije jaja. Narendati kačkavalj i zapeći u rerni dok se ne uhvati korica zlatne boje.
Jednostavna, a raskošna salata sa jajima
Sastojci:
7 kuvanih jaja
400 g kisele pavlake
dvije veze mladog luka
so i biber.
Priprema:
Nasjeckati mladi luk. Kuvana jaja rezačem za jaja presjeći po dužini, rukom čvrsto držeći ponovo ih presjeći ovaj put po širini, da se dobiju kockice. U posudi za salatu pomiješati jaja, mladi luk i pavlaku, posoliti po ukusu i malo zabiberiti.