/ - THENATURALNURTURER.COM
18/10/2024 u 13:09 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pire od bundeve savršena osnova za slana i slatka jela

Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a omiljeno sezonsko povrće je i neizostavan sastojak u kuhinji. O ljekovitim svojstvima bundeve svake jeseni se iznova priča - iako je dostupna od avgusta do marta, bundeva je najukusnija u jesen jer upravo tada ima najvišu koncentraciju hranljivih tvari.

S razlogom nosi naziv kraljica jeseni jer je bogata antioksidansima, karotenom, vitaminima i uz to se lako kombinuje u svim jelima, od krem-supa do deserta.

Osim što je neizmjerno bogata ukusom, bundeva je laka za pripremu, a ove sezone posebno je popularan recept za pire od bundeve.

Glatka, kremasta smjesa može se napraviti blendanjem kuvane, pečene ili na pari pripremljene bundeve, a koristi se u pripremi slatkih i slanih jela.

Priprema pirea od bundeve

Kako je već navedeno, postoji nekoliko načina da se pripremi pire od bundeve - pečenjem, kuvanjem na pari ili kuvanjem u vodi.

Nakon kuvanja ili pečenja, bundevu možete izblendati štapnim mikserom ili u blenderu, a u pire možete dodati i začine poput cimeta, muškatnog oraščića, klinčića i đumbira, posebno ako ćete od pirea pripremati slatka jela.

Pečenje: Najčešći i najjednostavniji način je da pečete bundevu.

Bundevu prepolovite, izvadite sjemenke, premažite maslinovim uljem i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni od 45 minuta do sat vremena.

Kad je mekana, izdubite je kašikom i izgnječite u pire.

Kuvanje na pari: Očišćene i narezane kockice bundeve kuvajte na pari oko 20 minuta dok ne omekšaju, a zatim ih izblendajte.

Kuvanje u vodi: Bundevu možete i kuvati u vodi, ali tako će pire biti vodenastiji, pa kuvane kockice bundeve svakako ocijedite prije blendanja.

Čuvanje pirea

Ako napravite veće količine pirea, možete ga spremiti na nekoliko načina. Ako ga želite čuvati u frižideru, pire stavite u zatvorenu posudu i koristite ga u roku od najviše pet dana.

Ako, pak, pire želite zamrznuti, možete ga staviti u plastične vrećice ili posude za zamrzavanje, pa tako može stajati do šest mjeseci. Prije korištenja u jelima, odmrznite ga i ocijedite višak tečnosti.

Šta pripremiti?

Pire od bundeve je jednostavan za pripremu, zdrav i ukusan, a može obogatiti vaša jela tokom jeseni i zime, ali i tokom cijele godine - ako ga zamrznete.

Specifičan je po tome što jednako dobro ide u slana kao i u slatka jela.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 13:10