Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
200 g salame po izboru
200 g sira po izboru
1 kašika origana
6 kašika pasiranog paradajza
Sol i biber, po ukusu
1 jaje, za premazivanje
Priprema:
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto na tanko. Zatim izrežite tijesto u krugove, ovisno o veličini koju želite.
Zagrijte pećnicu na 200 tepeni. Okružite okrugli kalup papirom za pečenje kako bi pizze lakše ispadale nakon pečenja.
U zdjeli pomiješajte pasirani paradajz, salamu, sir, origano, so i biber. Dobro promiješajte, a zatim stavite po kašiku nadjeva na svaki krug tijesta. Preklopite tijesto tako da dobijete polumjesece i pritisnite rubove da se dobro zatvore. Izbodite pizze viljuškom kako bi para mogla izlaziti tokom pečenja.
Premažite svaku pizzu umućenim jajem za lijepu, zlatno smeđu boju. Stavite ih u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 minuta, ili dok ne postignu željenu boju i hrskavost.
