
Fantastičan potaž od voća, povrća, kokosovog mlijeka i karija.
Sastojci:
– 1 šargarepe
– 2 zelene jabuke
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 2 supene kašike karija
- 1 litar supe od pileće ili povrtne kocke
- 400 ml kokosovog mlijeka
- 3 grančice majčine dušice
- maslinovo ulje
- so, biber
Priprema:
Oprati i oljuštiti šargarepu, jabuke, crni i bijeli luk. Isjeckati na sitno jabuku i luk. Šargarepu isjeći na kolutiće.
U širu i veću šerpu dodati malo maslinovog ulja, jabuku i crni luk. Dinstati na umjerenoj temperaturi oko pet minuta.
Dodati bijeli luk, majčinu dušicu i začine. Dinstati oko dva minuta uz konstantno miješanje.
Dodati šargarepu i supu od pileće ili povrtne kocke. Ostaviti da proključa. Smanjiti temperaturu i kuvati oko 40 minuta, dok šargarepa ne bude skuvana.
Izvaditi majčinu dušicu. Posoliti i pobiberiti. Dodati kokosovo mlijeko i dobro izmiksati u blenderu ili pomoću štapnog miksera, dok ne dobijete željenu teksturu.