Sastojci:
2 kg jagoda
4 šolje šećera
Limunov sok (On pomaže u geliranju pektina i sprečava rast bakterija)
Priprema:
Dobro operite i očistite jagode. Da biste očistili jagodu, koristite nož za čišćenje pod uglom prema sredini bobice i isjecite krug oko lisnate stabljike da biste je uklonili. Ispasirajte voće. Stavite jagode u veliku šerpu i prespite šećer preko njih. Šećer je pored zaslađivanja zaslužan i za zgušnjavanje i djeluje kao konzervans.
Ostavite da odstoje bar 30 minuta, mada je moguće ostaviti ih i preko noći kako bi pustile sok.
Prebacite šerpu na šporet, dodajte limunov sok i uključite na najjače kako bi proključale, a potom vratite na umjerenu temperaturu.
Džem će vjerovatno tokom kuvanja da pjeni, pa bi trebalo da ovu pjenu skidate. Kada otprilike nema više pjene, džem je gotov.
Džem se kuva oko 30-40 minuta.
Razlijte u sterilisane tegle i čuvajte na tamnom mjestu.