Sastojci:
300 g makarona ili tjestenina male školjke
250 g slanine isječene na kockice
100 g listova bebi spanaća
30 g parmezana, sitno narendanog
1 šolja prezle
2 šolje mlijeka
2 šolje narendanog punomasnog sira
1/3 šolje pavlake za kuvanje
50 g putera
1/4 šolje običnog brašna, prosijanog
1 1/2 kašike maslinovog ulja
so i biber po ukusu
prstohvat ljute papričice, opciono
Priprema:
Zagrijte rernu na 190°C. Podmažite posudu za pečenje dubine 5 cm, prečnika 32 cm. Pomiješajte prezle i 1 kašiku ulja u maloj posudi.
Skuvajte makarone u ključaloj slanoj vodi. Ocijedite ih, isperite pod mlazom hladne vode i vratite u šerpu.
U međuvremenu, zagrijte preostalo ulje na srednjoj temperaturi i pržite slaninu 4 do 5 minuta ili dok ne postane hrskava. Prebacite na tanjir obložen papirnim ubrusom.
Zagrijte puter u šerpi na srednjoj vatri dok se puter ne zapjeni. Dodajte brašno i kuvajte, miješajući, 1 minut. Sklonite sa vatre.
Polako dodajte mlijeko, neprestano miješajući da sprečite stvaranje grudvica. Dodajte ljutu papričicu. Vratite posudu na srednju vatru.
Kuvajte, miješajući, 5 minuta ili dok sos ne provri i zgusne. Dodajte pavlaku za kuvanje, sir i so i biber. Kuvajte, miješajući, 2 minuta ili dok se sir ne otopi.
U tjesteninu dodajte sos od sira, spanać i slaninu. Miješajte dok se dobro ne sjedini.
Prespite smjesu u posudu za pečenje. Pospite parmezanom i prelijte mješavinom prezle i ulja. Pecite 20 do 25 minuta ili dok vrh ne poprimi zlatnu boju, a ivice ne zapucaju.
Ostavite da se malo prohladi prije služenja.