Razno povrće je stiglo na pijace, a samim tim i lijepo vrijeme nas mami da spremamo razna lagana jela u kojima će cela porodica uživati. Paprike, paradajz, tikvice… domaćice ih kombinuju i prave specijalitete kojima niko ne može da odoli, a među omiljenima su punjene paprike. Ovo tradicionalno jelo se najčešće pravi od osnovnih sastojaka, ali ako želite da "nadogradite" recept, to svakako možete učiniti na nekoliko načina.
Budući da nam je kafanska kupus salata jedna od omiljenih, sada će vam i kafanske punjene paprikebiti omiljeni izbor za pripremu u ovom periodu.
Ukus je neprocjenjiv, a u to ćete se i sami uvjeriti. Svi sastojci s receptom:
- papričica – jedna
- mljeveno meso – 500 grama
- suva slanina – 100 grama
- crni luk – 250-300 grama
- paradajz – jedan-dva
- šargarepa – dvije
- paradajz sos – 500 mililitara
- celer – parče
- paprike
- peršun
- jaje – jedno
- pirinač – 150 grama
- (biber u zrnu, suvi začin, lovorov list, začinska crvena paprika, so i biber)
- ulje
Priprema:
Šargarepu i celer izrendajte, a zatim isjeckajte crni luk, bijeli luk izgnječite, dodajte začine peršun, meso i pirinač.
Rukom sve dobro sjedinite, pa dodajte malo ulja ili tople vode, jedno jaje i opet sve dobro sjedinite, da bi dobili kompaktnu smjesu.
Paprike očistite, pa ih punite, a na kraju zatvorite kolutovima paradajza.
Vatrostalnu činiju nauljite, sipajte malo paradajz sosa i ređajte punjene paprike.
Na kraju ih prelijte paradajz sosom i poklopite. Stavite u rernu da se krčkaju oko sat vremena. Slaninicu poređajte preko i stavite papričicu.
Nakon toga vratite u rernu na još 15 minuta.
Prijatno i uživajte u kafanskim punjenim paprikama.
Ovakvo jelo profesionalni kuvari spremaju u kafanama, a jaje daje poseban ukus.
