/ -SHUTTERSTOCK
18/08/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Recept za posni prebranac

Ukoliko postite, recept za najbolji posni prebranac vam je i više nego potreban u ovom periodu.

Sastojci:

450 g bijelog pasulja

1 kg crnog luka, isječenog na tanke trake

80 ml ulja

1 kašika slatke mljevene paprike

2 čena bijelog luka, vrlo sitno nasjeckana

4 lovorova lista

po 1 prstohvat soli i bibera

Priprema:

Za prebranac prvo potopite pasulj preko noći u sud pun vode. Ocijedite ga pa stavite u lonac i prelijte vodom. Na svakih 240 g pasulja sipajte 700 ml vode. Pustite da proključa na jakoj vatri. Smanjite vatru i dinstajte dok pasulj ne omekša, oko sat i po. Ocijedite pasulj i ostavite vodu od kuvanja. Zagrejte rernu na 190 stepeni.

U velikoj vatrostalnoj posudi pomiješajte ulje s lukom na srednjoj vatri. Krčkajte luk oko 30 minuta, dok ne omekša i ne postane tamnožut. Možda ćete s vremena na vrijeme morati da dodate kap vode kako biste spriječili da se luk osuši.

Kada je gotov, dodajte pasulj, bijeli luk, papriku i lovorov list (tajni sastojak).Posolite i pobiberite, dodajte oko 700 ml kuvane vode i lagano promiješajte. Pasulj treba da bude malo prekriven vodom, ali ne i da pliva u njoj. Stavite vatrostalnu posudu u rernu i pecite oko sat do sat i po, po potrebi dolivajući još vode, jer pasulj nikada ne smije biti potpuno suv. Kada je gotov, gornji sloj pasulja treba da bude lagano karamelizovan i prilično suv i trebalo bi da je većina vlage isparila, dok bi pasulj iznutra trebalo da bude kremast.

Prije serviranja ostavite da se prebranac potpuno ohladi. Ostavite da odstoji jedan dan u frižideru. Servirajte na sobnoj temperaturi, ali ne hladno. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. decembar 2025 01:20