Sastojci:
450 g bijelog pasulja
1 kg crnog luka, isječenog na tanke trake
80 ml ulja
1 kašika slatke mljevene paprike
2 čena bijelog luka, vrlo sitno nasjeckana
4 lovorova lista
po 1 prstohvat soli i bibera
Priprema:
Za prebranac prvo potopite pasulj preko noći u sud pun vode. Ocijedite ga pa stavite u lonac i prelijte vodom. Na svakih 240 g pasulja sipajte 700 ml vode. Pustite da proključa na jakoj vatri. Smanjite vatru i dinstajte dok pasulj ne omekša, oko sat i po. Ocijedite pasulj i ostavite vodu od kuvanja. Zagrejte rernu na 190 stepeni.
U velikoj vatrostalnoj posudi pomiješajte ulje s lukom na srednjoj vatri. Krčkajte luk oko 30 minuta, dok ne omekša i ne postane tamnožut. Možda ćete s vremena na vrijeme morati da dodate kap vode kako biste spriječili da se luk osuši.
Kada je gotov, dodajte pasulj, bijeli luk, papriku i lovorov list (tajni sastojak).Posolite i pobiberite, dodajte oko 700 ml kuvane vode i lagano promiješajte. Pasulj treba da bude malo prekriven vodom, ali ne i da pliva u njoj. Stavite vatrostalnu posudu u rernu i pecite oko sat do sat i po, po potrebi dolivajući još vode, jer pasulj nikada ne smije biti potpuno suv. Kada je gotov, gornji sloj pasulja treba da bude lagano karamelizovan i prilično suv i trebalo bi da je većina vlage isparila, dok bi pasulj iznutra trebalo da bude kremast.
Prije serviranja ostavite da se prebranac potpuno ohladi. Ostavite da odstoji jedan dan u frižideru. Servirajte na sobnoj temperaturi, ali ne hladno.
