/ -SHUTTERSTOCK
20/12/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Slane ruske kape

Ako tražite predjelo koje izgleda efektno, a priprema se od jednostavnih i dostupnih sastojaka, slane ruske kape su pravi izbor.

Ovaj recept je idealan za svečane trpeze, slave, rođendane i praznike, ali i za situacije kada želite da impresionirate goste bez previše komplikovanja u kuhinji. Mekana kora sa mrkvom, bogat i kremast fil i atraktivna završnica čine da ove zalogajčiće svi prvo primijete, a zatim i zapamte.

Vrijeme pripreme:

35 minuta (+ dva sata hlađenje)

Sastojci:

Za koru:

4 jajeta

12 kašika brašna

200 ml jogurta

1 kesica praška za pecivo

1 kašičica soli

1 šoljica ulja

1 rendana šargarepa

Za fil:

250 g krem sira

2 kašike kisele pavlake

50 g praške šunke

50 g pečenice

1 kuhano jaje

Za premazivanje i dekoraciju:

100 g kisele pavlake

150 ml majoneza

120 g rendanog kačkavalja

1 kuvano jaje

Priprema:

Jaja pjenasto umutite i posolite, pa dodajte jogurt i ulje. Zatim postepeno umiješajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju dodajte rendanu šargarepu. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete ujednačenu smjesu, izlijte je u okruglu tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta. 

Pečenu koru ostavite da se potpuno ohladi, a zatim većom rakijskom čašicom vadite kružiće, vodeći računa da sačuvate ostatke kore.

U činiji pomiješajte krem sir, kiselu pavlaku, sitno sjeckanu prašku šunku i pečenicu, kao i rendano kuvano jaje. Ostatke kore sitno izmrvite i dodajte u fil, pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete kompaktnu i mazivu smjesu koja će lako povezivati kružiće kore.

Filom spajajte po dva kruga, a zatim formirane kapice premažite spolja kiselom pavlakom i uvaljajte u rendani kačkavalj. 

Na vrh svake ruske kape nanesite malo majoneza i pospite rendanim kuvanim jajetom. Gotove zalogaje ostavite u frižideru dva sata, kako bi se ukusi sjedinili i kako bi predjelo dobilo savršenu čvrstinu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. decembar 2025 15:02