Sastojci:
– 350 g brašna tip 500
– 150 g oštrog brašna
– 1/2 kašičice soli
– 2 kašike vanilin šećera
– rendana limunova kora
– 4 kašike ulja
– 3 dl mlake vode
– 15 g svježeg kvasca
Fil:
– 450 g mljevenih oraha
– 15 kašika džema od kajsija
– 1 kašika vanilin šećera
Priprema:
Izmiješajte kvasac, malo šećera, malo vode i brašna, pa ostavite da naraste, na toplom mjestu.
U posudu za miješenje sipajte suve sastojke, izmiješajte ih, napravite udubljenje, dodajte tečne sastoje i nadošao kvasac.
Umijesite glatko tijesto, dobro ga upakujte i ostavite ga da naraste. Podijelite ga na tri dijela, napravite jufkice, pokrijte ih i ostavite da se odmore 15 minuta.
Za to vrijeme napravite fil – sjedinite sve navedne sastojke i podijelite na tri dijela.
Svaku jufku razvijte u pravougaonik okvirnih dimenzija 30×25 cm, premažite filom i uvijte štrudle (po široj strani).
Štrudle premažite uljem i ostavite ih da odstoje 20 minuta. Pecite ih u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta.
Prohlađenu štrudlu pospite šećerom u prahu, po želji.
A ako štrudlu obogatite jajima, mlijekom i mašću ili puterom, biće još ukusnija – prava starinska, predlaže Domaćica za vas, prenosi Danas.rs.