Sastojci:
400 g tjestenine (špagete, lingvini ili fetućine)
3 limuna (sok i narendana korica)
4 kašike maslinovog ulja
3 čehna bijelog luka, sitno isjeckana
80 g rendanog parmezana (plus još za posipanje)
So i svježe mljeveni crni biber po ukusu
Svjež peršun za dekoraciju (po želji).
Priprema:
Skuvajte tjesteninu u velikoj količini posoljene vode prema uputstvu sa pakovanja, ali pazite da ostane al dente. Sačuvajte oko pola čaše vode od kuvanja tjestenine prije nego što je ocjedite.
U velikoj tavi na srednjoj temperaturi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno isjeckan bijeli luk i pržite ga kratko, oko minut, pazeći da ne zagori.
Sklonite tavu sa vatre i umiješajte limunovu koricu i limunov sok. Dodajte malo soli i bibera po ukusu. U tavu dodajte ocijeđenu tjesteninu, rendani parmezan i malo vode od kuvanja tjestenine. Dobro promiješajte da se svi sastojci povežu i da pasta bude kremasta. Po potrebi dodajte još malo vode da dobijete željenu konzistenciju.
Poslužite odmah, pospite sa još parmezana i ukrasite svježim peršunom.
Ako vam fali meso, možete je poslužiti uz grilovanu piletinu.
