Sastojci:
1 litar mlijeka
6 cijelih jaja
4 kašike kristal šećera
40 grama vanilin šećera (4 kesice)
2 ravne kašike mekog brašna
Dodatak za paradižot:
keks
rendana čokolada
Priprema:
Mutite mikserom bjelanca dok ne dobijete čvrstu smjesu. U duboku šerpu sipajte mlijeko i dodajte ekstrat vanile i grijte dok ne provri. Kada mlijeko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena bjelanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mlijeko.
Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mlijeka i poređajte u činiju. Žumanca umutite sa šećerom. U tu smjesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mlijeka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promiješajte. Mlijeko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite.
Lagano dodajte smjesu sa žumancima, neprestamo miješajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smjesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle. Kolač dobro ohladiti u frižideru pa poslužiti.
Možete ga servirati na dosta različitih načina a osim keksa i čokolade lijepo se uklapa i sa prelivom od karamele i listićima badema.