Šnenokle / PRINTSCREEN/YOUTUBE/HOME MADE RECIPES
13/10/2023 u 16:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tradicionalni recept za šnenokle

Starinska poslatica koju još nazivaju i pradižot

Sastojci:

1 litar mlijeka

6 cijelih jaja

4 kašike kristal šećera

40 grama vanilin šećera (4 kesice)

2 ravne kašike mekog brašna

Dodatak za paradižot:

keks

rendana čokolada

Priprema:

Mutite mikserom bjelanca dok ne dobijete čvrstu smjesu. U duboku šerpu sipajte mlijeko i dodajte ekstrat vanile i grijte dok ne provri. Kada mlijeko provri, temperaturu smanjite na najmanje, a zatim kašikom vadite umućena bjelanca i pažljivo ih spuštajte u vrelo mlijeko.

Šnenokle kuvajte po 1,5 minut sa svake strane, a zatim ih izvadite iz mlijeka i poređajte u činiju. Žumanca umutite sa šećerom. U tu smjesu dodajte gustin ili brašno i 2 kašike mlijeka u kome ste kuvali šnenokle. Sve dobro promiješajte. Mlijeko u kome ste kuvali šnenokle stavite opet da vri, pa temperaturu smanjite.

Lagano dodajte smjesu sa žumancima, neprestamo miješajući i sva zajedno kuvajte dok se ne zgusne. Kada se smjesa zgusne, skinite je sa ringle i ostavite da se malo ohladi. Kada preliv bude prohlađen, prelijte njime šnenokle. Kolač dobro ohladiti u frižideru pa poslužiti.

Možete ga servirati na dosta različitih načina a osim keksa i čokolade lijepo se uklapa i sa prelivom od karamele i listićima badema.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:48