/ -SHUTTERSTOCK
07/08/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zapečene ćufte s krompir pireom

Ćufte možete ih praviti i sa junetinom, svinjetinom, ćuretinom, piletinom ili sa miješanim mesom

Sastojci:

Za ćuftice:

500 g miješanog mljevenog mesa

1 glavica crnog luka

2 čena bijelog luka

3 kašike prezli

1 kašičica mljevene paprike

1 jaje ulje biber

1 kašika sjeckanog peršuna mješavina začina

Za pire:

500 g bijelog krompira

1 kašika putera

1 jaje mješavina začina

Za preliv:

2 dl pavlake za kuvanje

1 jaje

so po ukusu

30 g parmezana

Ostali sastojci:

1 kašika putera za premazivanje tepsije

2 kašike prezli za posipanje

Priprema:

Sjediniti mljeveno meso, sitno sjeckani crni i bijeli luk, jaje, mljevenu papriku, prezle, peršun i začine po ukusu. Ručno mijesiti dok se ne dobije ujednačena smjesa.

Od pripremljene smjese blago nauljenim rukama oblikovati ćuftice.

Oblikovane ćuftice pržiti na vrelom ulju sa svih strana.

Krompir oguliti i isjeći na tanje listove pa ga obariti u slanoj vodi, a potom procijediti od suvišne tečnosti. Nakon toga krompir ispasira- ti, sjediniti sa puterom, jajetom i začinima po ukusu, te dobro izmiješati.

Odgovarajući zemljanu posudu premazati puterom i posuti prezlama.

Rasporediti pripremljeni pire krompir u posudu i poravnati ga plastičnom lopaticom.

Pečene ćuftice blago utisnuti u pire tako da polovina ostane na površini.

Posebno umutiti pavlaku za kuvanje, jaje i parmezan, pa dodati začine po ukusu.

Pripremljenu smjesu preliti preko ćuftica.Peći u zagrijanoj rerni na 200°S dok površina blago ne porumeni.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 14:30