Ilustracija / IZVOR: SHUTTERSTOCK
03/10/2022 u 03:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako spriječiti glavobolju koju izaziva promjena vremena

Studija je ispitala 60 osoba sa migrenom, koje su vodile dnevnike o svakodnevnim navikama tokom jedne godine

Istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi osjeća poteškoće sa zdravljem tokom naglih promjena vremena. Jedna od najčešćih tegoba jeste glavobolja koja se javlja iznenada, a naročito usled pada temperature i neposredno prije kiše.

Naučnici Univerziteta Jang Ming na Tajvanu otkrili su da nagle promjene temeprature u atmosferi mogu biti odgovorne za petinu migrena, prenosi City Magazine. Studija je ispitala 60 osoba sa migrenom, koje su vodile dnevnike o svakodnevnim navikama tokom jedne godine. Rezultati su pokazali da vremenske promene mogu izazvati migrenozne napade, uglavnom blage, a pad temperature je najveći okidač.

- Studija nudi prve dokaze da su glavobolje povezane sa promjenama temperature. Ako je pacijent osjetljiv na promene, ljekari bi trebalo da mu preporuče kako da se nosi sa razlikama u temperaturi, kaže vođa studije dr Šu Jiun Vang.

Iako promjene vremena ne možemo da kontrolišemo, možemo da ublažimo njihovo djelovanje na zdravlje.

Pijte vodu

Promjenom vremena često menjamo i prehrambene navike. Kada se usred ljeta pojavi nekoliko svežijih dana, skloni smo smanjenju unosa vode. Istraživanja su pokazala da je manjak unosa vode jedan od vodećih uzročnika nastanka glavobolje.

Kako biste spriječili nastanak glavobolje tokom promjena vremena, važno je da povećate unos vode i smanjite unos pića koja dehidriraju tijelo, kao što su kafa ili gazirani sokovi, piše centarzdravlja.hr.

Unosite magnezijum

Magnezijum će pospješiti opuštanje krvnih sudova. Prethodna istraživanja su pokazala da osobe, koje pate od manjka magnezijuma u tijelu, češće pate od glavobolja.

Magnezijum možete da unosite putem ishrane ili suplemenata, ali je važno da se prije svega posavjetujete s ljekarom.

Nosite kvalitetne naočare za sunce

Naočare za sunce treba da štite od UVA i UVB zraka. Nezaštićeno izlaganje očiju svjetlosti može da uzrokuje glavobolju, naročito ako je vrijeme promjenljivo, na primjer sunčano i oblačno u razmaku od nekoliko sati.

Polarizovana stakla naočara su naročito efikasna, jer pružaju još više zaštite od sunca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:07