/ GETTY IMAGES-HARIS CALKIC
27/04/2024 u 15:30 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zeljanica od gotovih kora

Pita zeljanica je jedna od omiljenih na ovim područjima, ali te tanke kore – defitinivno zahtijevaju vještinu. Ovaj recept namijenjen je onima kojima tijesta baš i ne idu od ruke – koriste se gotove kore.

Sastojci:

1/2 kg kora

3 jaja

1 bjelance

300g mladog sira

oko 300g spanaća

1dl kisele vode

1dl jogurta

50ml ulja

50g brašna

1 kašičica praška za pecivo

oko 2 ravne kašičice soli (zavisi od slanoće sira)

Za premaz kora:

50ml ulja

1dl kisele vode

Za premaz pite:

1 žumance

susam

Priprema:

Oprati spanać (blitvu ili neko drugo zelje) i isjeći ga na trakice.

Umutiti 3 jaja i 1 bjelance, pa dodati izgnječeni sir i spanać. Usuti 1dl kisele vode, jogurt, 50ml ulja, brašno i prašak za pecivo i kašičicu soli.

Izmiješati 50ml ulja i 1dl kisele vode.

Prvu koru premazati mješavinom kisele vode i ulja, pa posuti malo fila preko kore. Uviti koru u rolat, ne previše čvrsto. Potom tako formirani rolat uviti u spiralu i staviti u nauljenu tepsiju. 

Sledeću koru premazaiti kiselom vodom i uljem, posuti filom, zarolati i uviti i ponavljati dok se ne potroše sve kore i ne napuni tepsija.

Umutiti žumance i susam i premazati koru.

Peći u unaprijed zagrijanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta. Potom smanjiti temperaturu na 100 stepeni i peći još 10 minuta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. novembar 2024 13:18