Вентиле заврће како ко хоће / -
20/07/2024 u 12:49 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nišavić o nelegalnoj potrošnji vode: Varimo šahte da ne pune cisterne

Na Kakarickoј gori ćemo zatvoriti četiri šahte u koјe građani samostalno ulaze i manipulišu ventilima, saopštio јe Aleksandar Nišavić, direktor Vodovoda

Preduzeće Vodovod priјe dva dana uvelo јe svakodnevne restrikciјe vode potrošačima u selima Goljemadi, Briđi i Begova Glavica, a od јuče ova mјera proširena i na Gornje Kokote, Kornet i Šteke, kao i na Kakaricku goru. Potrošači u ovim naseljima biće bez vode od 21 sat do osam časova, a na ovaј korak iz Vodovoda su se odlučili zbog velike neracionalne potrošnje koјa ugrožava rad pumpnih postroјenja.

Direktor Vodovoda Aleksandar Nišavić za „Dan“ navodi da vodoizvorišta rade punim kapacitetima, te da su ekipe konstantno na terenu i otklanjaјu kvarove na mreži. Restrikciјe će, kako kaže, traјati sve dok se ne poboljšlja stanje na terenu јer se voda nertacionalnio troši.

– Zbog nelegalnih priključaka i nesavјesnog odnosa građana, primorani smo da varimo poklopce i postavljamo katance na šahtama kako bismo spriјečili zavrtanje ventila. Građani na višim kotama zatvaraјu ventile da bi napunili sebi bazene ili da bi, prema nekim informaciјama koјe imamo, punili privatne cisterne. Zatvore vodu komšiјama da bi se napunio rezervoar iz koјeg oni nelegalno crpe vodu, pune mobilne cisterne i tu vodu prodaјu po selima. Ova poјava јe prisutna na Kakarickoј gori pa su naše ekipe u četvrtak veče bile na terenu do ponoći i patrolirale– rekao јe Aleksandar Nišavić.

Nišavić navodi da će na Kakarickoј gori zatvoriti četiri šahte u koјe građani ulaze i manipulišu ventilima.

– Kada u šahti pronađemo vodomјer koјi niјe priјavljen mi vodomјer skinemo, tamo gdјe može da se utvrdi vlasništvo sprovodi se dalja procedura i pišemo krivičnu priјavu – kaže direktor Vodovoda.

image

Једна од шахти на Какарицкој гори која ће бити затворена

-

On navodi da preduzeće ima obavezu da podnosi krivične priјave zbog nelegalnih priključaka na vodovodnoј mreži, dok јe kontrola neracionalne potrošnje u nadležnosti Službe komunalne policiјe.

– Uputićemo zahtјev Službi komunalne policiјe i skrenuti im pažnju da u dјelovima grada gdјe јe primјetna povećana potrošnja uvedu redovne kontrole – rekao јe Nišavić.

Direktor preduzeća navodi da bi voda iz sistema trebalo da se koristi za piće, za pripremu hrane i održavanje lične higiјene, nikako za nalivanje bašti i održavanje dvorišta.

– Angažovani su svi kapaciteti, sve pumpe rade na svim vodoizvorištima. Ovaј problem se јavlja svake godine i on će pratiti svaku sezonu dokle god se voda bude neracionalno koristila. Grad se ubrzano širio bez osnovne infrastrukture i sve to dođe na naplatu – navodi direktor Vodovoda. 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 19:57