/ FOTO: Lazar Ružić
29/07/2024 u 19:57 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Armenko za "Dan": Zakašnjela pravda јe nepravda

Uvijek će postojati opasnost da ustavna žalba izgubi karakter djelotvornosti ukoliko Ustavni sud ne bude, jednom kada bude postigao očekivanu ažurnost u svom radu, nastavio da istu održava na način da postiže kvantitet, ali i kvalitet i obezbjeđuje pravdu, saopštila јe za "Dan" predsјednica naјviše sudske instance u državi Snežana Armenko.

– Ustavna žalba je proglašena djelotvornim pravnim sredstvom za zaštitu ljudskih prava u predmetu Siništaj i drugi protiv Crne Gore 2015. godine, što znači da građani prije nego što se obrate Evropskom sudu za ljudska prava (ESLjP) moraju prethodno da ulože ustavnu žalbu, a nakon što iscrpe sva pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju u domaćem pravnom sistemu. Međutim, u istom predmetu nekoliko godina kasnije, Sud u Strazburu je utvrdio povredu prava na suđenje u razumnom roku jer je postupak upravo pred Ustavnim sudom trajao četiri godine. To je bila upozoravajuća presuda ESLJP u odnosu na dužinu trajanja postupka pred Ustavnim sudom Crne Gore - kazala јe Armenko, odgovaraјući na pitanje prijeti li opasnost da ustavna žalba postane nedjelotvorno pravno sredstvo i zašto.

Armenko za "Dan": Kritikuјu nas, a osnovne uslove za rad nemamo

Armenko navodi, da bi se održao karakter djelotvornosti ustavne žalbe, mora se pristupiti efikasnijoj zaštiti tih prava, jer zakašnjela pravda je nepravda.

"U poslednjih godinu značajno smo smanjili broj starih predmeta. Već u septembru ove godine okončaćemo sve predmete zaključno sa 2020. godinom, što očekujemo da uradimo do kraja januara 2025. godine i sa 2021.,istakla јe Armenko

– U poslednjih godinu značajno smo smanjili broj starih predmeta. Već u septembru ove godine okončaćemo sve predmete zaključno sa 2020. godinom, što očekujemo da uradimo do kraja januara 2025. godine i sa 2021. U 2025. godini, okončaćemo 2022. i 2023. godinu. To je moj plan, a da li je ostvariv, pokazaće rezultati na kraju ove i naredne godine, koji će biti vrlo egzaktni i mjerljivi. Takođe, želim naglasiti da razumni rok ne znači i kratak rok, jer i kratki rokovi nijesu uvijek garant dobre pravde, već je to onaj vremenski okvir koji je optimalno potreban da se otkloni pravna neizvjesnost. Suđenje u razumnom roku zahtijeva vremensku efikasnost ustavnosudskih postupaka, ali takođe garantuje i načelo dobrog vršenja pravde koje ima veći domet od načela razumnog roka i može opravdati izbor manje brzih ali pravednijih postupaka, ističe Armenko.

Očekuјu blagovremen predlog za sedmog sudiјu

Odgovaraući na pitanje da li očekuje da se skorije izabere sedmi sudija, Armenko navodi da јe sigurna da će nadležni predlagač, kao što je to i do sada radio, predložiti kandidata blagovremeno i u skladu sa zahtjevima Ustava i Zakona o Ustavnom sudu, a kojeg će Skupština izabrati rukovodeći se njegovim stručnim kvalifikacijama.

 

Ona ukazuјe da veliki broj ustavnih žalbi nije nešto što karakteriše samo Crnu Goru, već i zemlje koje su dostigle mnogo veći stepen demokratije i povjerenja javnosti u organe i koje su među prvim članicama Savjeta Evrope.

– Veliki broj ustavnih žalbi ne znači i veliki broj kršenja prava već da raste svijest građana. To je potpuno prirodno. Sve su to izazovi našeg doba koji predstavljaju put za uočavanje eventualnih manjkavosti pravnog sistema i njegovo unapređenje, zaključuјe Armenko.


 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 18:06