Snežana Armenko / - USTUPLJEN AFOTOGRAFIJA
17/10/2024 u 14:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Armenko: Zemlja ne pripada čovjeku, već čovjek pripada zemlji

Snežana Armenko, predsjednica Ustavnog suda Crne Gore, otvorila je regionalnu konferenciju „Ljudska prava i životna sredina u jugoistočnoj Evropi“, koja se u organizaciji Savjeta Evrope održava u Budvi, Crna Gora.

Konferencija okuplja predstavnike ustavnih sudova, sudova, državnih tužilaštava, profesore, advokate i predstavnike civilnog sektora Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske.

Konferenciji prisustvuju predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, Ekonomske komisije Ujedinjenih Nacija za Evropu, Visokog komesarijata Ujedinjenih Nacija za ljudska prava, nevladinih organizacija, kao i međunarodni eksperti i konsultanti Savjeta Evrope.

- Ono što mi čini posebno zadovoljstvo jeste što upravo u ovoj godini obilježavamo dva, za Crnu Goru veoma važna jubileja, 60 godina postojanja Ustavnog suda Crne Gore i 20 godina od kada je Crna Gora ratifikovala Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ali i prilika da čestitam Savjetu Evrope 75 godina njegovog postojanja - naglasila je Armenko.

Kkao je istakla, danas, više nego ikada ranije, tema ljudskih prava i zaštite životne sredine zahtjeva našu punu pažnju.

- Upravo je na nama odgovornost da uspostavimo balans između održivog razvoja i zaštite životne sredine kao takve, istovremeno čuvajući ljudska prava i prirodne resurse za sadašnje i buduće generacije - riječi su Armenko..

Podsjetila je da je Parlamentarna skupština Savjeta Evrope prepoznala značaj prava na život u zdravoj životnoj sredini i 2003. godine i donijela Preporuku 1614 u kojoj se navodi da “u svjetlu mijenjanja uslova života i rastućeg značaja važnosti ekoloških tema, ... u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima može se uvrstiti pravo na zdravu životnu sredinu kao osnovno ljudsko pravo.”

- Sigurna sam da će današnja konferencija i rezultati sveobuhvatne analize koji će biti predstavljeni, trasirati put i ka aktivnijoj ulozi Ustavnog suda Crne Gore u ovoj oblasti, prepoznavanjem važnog mehanizma zaštite koju naša institucija ima u osiguranju zaštite prava na zdravu životnu sredinu u skladu sa ustavnim i međunarodnim standardima. I na kraju, jedan od najplemenitijih zadataka koji imaju pravni poredak i organi koji ga sprovode jeste odgovornost prema životnoj sredini, podsjećajući nas da Zemlja ne pripada čovjeku, već čovjek pripada zemlji, te da smo u ovoj borbi kolektivno obavezani da damo svoj maksimalni doprinos - poručila je između ostalog Armenko.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 14:44