Centar za demokratsku tranziciju / - CDT
09/06/2024 u 12:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

CDT: Nedostaci u upravljanju umjetničkim djelima u posjedu državnih institucija

U vlasništvu državnih institucija u Crnoj Gori nalazi se značajan broj predmeta istorijsko-dokumentarne, umjetničke i kulturne vrijednosti, ali država nema preciznu i centralizovanu evidenciju ovih vrijednih predmeta i umjetničkih djela koja se nalaze u državnim i lokalnim institucijama, navodi se u saopštenju Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Kako su kazali, nedostatak precizne evidencije o umjetničkim djelima uzrokovao je da su neka od njih otuđena, nijesu nikad pronađena i da nije bilo krivične odgovornosti za ove slučajeve. Druga su završila kao stečajna masa prilikom mijenjanja vlasničke strukture u državnim institucijama.

Ovo su najvažniji zaključci analize “Umjetnička djela u crnogorskim državnim institucijama 2006-2022”, čija je autorka članica Savjeta CDT-a i istoričarka umjetnosti Tatjana Koprivica.

U istraživanju, u čijem fokusu je period od 2006. do 2022. godine, su evidentirani mnogobrojni problemi: neadekvatno i neprecizno vođenje evidencije, nedostatak procjene vrijednosti od stručnih procjenitelja ili neadekvatna procjena njihove vrijednosti, nepostojanje precizne dokumentacije o umjetničkim djelima koja su, iz Državnog muzeja Crne Gore na Cetinju posuđena na upotrebu državnim institucijama, neadekvatno staranje o njima i dr.

- Naše istraživanje bazirano je na zvaničnim podacima koje smo dobili od organa koji koriste, upravljaju ili raspolažu stvarima ili drugim dobrima u državnoj imovini, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, uvidom u relevantne zvanične baze podataka, literaturu i novinske tekstove. Netransparentno vođenje dokumentacije otežava i istraživačima/-cama analize opusa pojedinih umjetnika/-ca, odnosno čine ih nedostupnim za adekvatnu stručnu i naučnu obradu - ističu u saopštenju.

Skupštinski odbor da proširi djelokrug da bi se izborni sistem zaštitio od stranih uplitanja

CDT je dobio odgovore od 111 institucija, od kojih 22 ne posjeduju predmete dokumentarne, umjetničke i kulturne vrijednosti, 20 ne posjeduju informaciju o njima (što ne znači da ih ne posjeduju), a 69 ih posjeduju. Od ove posljednje skupine, ističu, samo jedna institucija vodi zakonom propisanu evidenciju.

- CDT nije dobio odgovor na zahtjev za slobodan pristup informacijama od Ministarstva finansija, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva prosvjete, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva kapitalnih investicija, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, više jedinica Univerziteta Crne Gore (Rektorat, Ekonomski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet dramskih umjetnosti, Fakultet političkih nauka, Filozofski fakultet, Mašinski fakultet, Metalurški fakultet, Pomorski fakultet, Pravni fakultet, Prirodnomatematički fakultet, Institut za napredne studije, Istorijski institut), Kliničkog centra Crne Gore, Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore, Instituta za javno zdravlje, Uprave za imovinu, Luke Bar, Luke Kotor, opštine Ulcinj i više od 80 institucija - naveli su iz te NVO.

Publikacija je pripremljena u okviru projekta “Akcija“ koji ima za cilj uključivanje pojedinki i pojedinaca, udruženja i NVO-a sa visokim stručnim referencama u dijalog o svim važnim problemima koje opterećuju naše društvo. Na ovaj način, ističu, stvaraju svojevrsnu bazu znanja o različitim segmentima funkcionisanja države, koju ćemo ponuditi državnim organima kao podršku za stvaranje boljeg i pravednijeg društva.

- Ostajemo otvoreni za sve dobronamjerne sugestije i kritike ove naše publikacije i za direktni ili javni dijalog po svim važnim pitanjima koja u njoj obrađujemo - zaključuju iz CDT-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 13:16