FOTO: MERT; FOTO: Saša matić
21/12/2023 u 12:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crna Gora se pridružuje razvijenim zemljama po pitanju upravljanja otpadom

Nakon usvajanja zakona o upravljanju otpadom, za ovu oblast je jako bitno usvajanje Državnog plana upravljanja otpadom do 2028.

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o upravljanju otpadom. Akcenat novog Predloga zakona stavljen je na cirkularnu ekonomiju kroz program proširene odgovornosti, selektivnog sakupljanja otpada i smanjenje odlaganja otpada, čime se Crna Gora pridružuje razvijenim zemljama po pitanju upravljanja otpadom, a samim tim i zaštite životne sredine.

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimir Martinović, rekao je da je u okviru svih ovih novina u EU zakonodavstvu, prilikom izrade Predloga zakona o upravljanju otpadom, akcenat dat na iskustvima EU zemalja u uspostavljanju efikasnog organizovanog sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpada od proizvoda: ambalaže, električne i elektronske opreme, baterija i akumulatora vozila i guma.

Martinović je rekao da je najbolja praksa EU, a koja je prenijeta u Predlogu zakona, Program proširene odgovornosti proizvođača, koja za cilj ima mjere koje obezbjeđuju da proizvođači, odnosno uvoznici proizvoda snose odgovornost u čitavom životnom vijeku proizvoda koje stavljaju na tržištu.

- Ovo je jako bitno za Crnu Goru, koja uvozi veliki procenat proizvoda koji su obuhvaćeni sistemom proširene odgovornosti, jer se finansijska odgovornost za sakupljanja i zbrinjavanje tih proizvoda prenosi na uvoznike odnosno proizvođače - pojasnio je ministar.

Napomenuo je da uvoznik, odnosno proizvođač, mora imati za cilj, da mu se proizvod na kraju životnog vijeka vraća i da preuzme odgovornost za njegovu recikliranje, preradu ili odstranjivanje, što je i praksa u EU.

Martinović je naveo da je u skladu sa EU Direktivom o smanjenju uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu, Predlogom zakona tretirano i pitanje otpada od plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu i otpadnog ribolovnog alata koji sadrži plastiku.

- S obzirom na to da ima visok potencijal za recikliranje, obaveza iz pomenute Direktive, što je uneseno u Predlogu zakona o upravljanju otpadom, je da se za ovaj otpad, u skladu s principom „zagađivač plaća”, propiše proširena odgovornost proizvođača kako bi se osiguralo odvojeno sakupljanje i recikliranje -dodao je ministar.

Pojasnio je da je Predlogom zakona predviđena mogućnost da se mali i srednji uvoznici priključe već postojećem organizovanom sistemu preuzimanja, sakupljanja i obrade otpada.

- U cilju prihvatanja standarda EU, Predlog zakon je predvidio plaćanje posebne naknade za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Ovim bi se direktno uticalo na smanjenje količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže - istakao je Martinović-

Nakon usvajanja zakona o upravljanju otpadom, za ovu oblast je jako bitno usvajanje Državnog plana upravljanja otpadom do 2028.godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:39