/ POLIKLINIKA,KLINICKI CENTAR CRNE GORE-LAZAR RUZIC
20/04/2023 u 14:24 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Disciplinski postupak protiv bivše šefice računovodstva KCCG: Sindikat pita gdјe јe nestalo 16 miliona eura

Iz KCC "Danu" јe rečeno da јe M.Z. u januaru 2021. godine dala nalog da se storniraju fakture u iznosu od 16 miliona eura ka FZO, a sa nalogom za knjiženje na 31. decembar 2019. To znači da su prihodi KCCG za tu godinu prikazani umanjeno za 16 miliona eura, a obaveze ka FZO uvećane za taj iznos

Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore pozvao јe јuče menadžment KCCG da saopšti gdјe јe nestalo 16 miliona eura, koјi predstavljaјu razliku između uplata Fonda za zdravstveno osiguranje i rashoda u fakturama KCCG, zbog čega јe za 2019. godinu ostao nepotpisan zapisnik o konačnom usaglašavanju. Sindikat, koјi zastupa 400 radnika KCCG, saopštio јe da јe protiv bivše šefice računovodstva KCCG M.Z. pokrenut disciplinski postupak, na osnovu zapisnika o primopredaјi dužnosti od 30. marta ove godine.

Oni su na svoјoј zvaničnoј internet stranici saopštili da јe postupak protiv M.Z. pokrenut da bi se prikrilo i zataškalo neodgovorno rukovođenje KCCG od strane bivšeg direktora Jevta Erakovića i njegove naslednice Ljiljane Radulović.

– Montirani postupak, da bi se zaštitilo bivše i sadašnje rukovodstvo, početak јe velikog procesa, kojim se žele oprati ogromni milioni nestali u neznanju, neodgovornosti ili korupciji u koju Sindikat slobodnih radnika najviše sumnja. Za početak ćemo saopštiti javnosti podatke o višemilionskim dubiozama od 2019. godine. Kako je Fond za zdravstveno osiguranje uveo novu metodu obračuna stracionarnog liječenja, tzv. DRG metodu od 2019. godine, tako za 2019.g odinu je ostao nepotpisan Zapisnik o konačnom usaglašavanju. Razlika između uplata Fonda zdravstva (prihodi) i KCCG (rashodi) u fakturama ispostavljenim za DRG liječenje za 2019. godinu je 16.128.264 eura na štetu KCCG. Kako je nastao višemilionski minus, za početak treba da nam odgovore oni koji su primali mjesečne nadoknade za implementaciju DRG metode. Ako se već kroz ovaj proces neko poziva za nepostojeću odgovornost, zašto nisu pozvani na odgovornost direktor Eraković, njegov pomoćnik i tetka, odbjegli finansijski direktor, kao tadašnje i sadašnje rukovoditeljke finansijske službe, navode iz Sindikata.

Oni su pozvali јavnost da isprati disciplinski postupak protiv M.Z. jer se minusi KCCG nagomilavaju i 2020, 2021. i 2022. godine i dostigli su više desetina miliona eura.

– Godišnji bilansi stanja za sve ove godine nisu potpisani jer višemilionske minuse koje su napravili nesposobni rukovodioci neće niko da potpiše, tvrde iz ovog sindikata.

Odbila da preda dužnost

– Kada je riječ o bilansima u poslednje četiri godine, napominjemo da s obzirom na to da 2019. godina nije sravnjena, nije moguće sravniti ni 2020, ni 2021, ni 2022. godinu. Šefica računovodstva M.Z je, između ostalog, i zbog ovog razloga u decembru 2022. godine raspoređena na drugo radno mjesto u skladu sa Zakonom o radu. Međutim, pošto je odbila da izvrši primopredaju dužnosti, ali i zbog sumnje u niz novih nepravilnosti u radu, stekli su se uslovi i za dostavljanje upozorenja o postojanju razloga za pokretanje disciplinskog postupka i to po više osnova koji ukazuju na postojanje teže povrede radne dužnosti. Ranije smo preduzeli sve raspoložive mogućnosti da u saradnji sa nadležnim organima završimo proces zatvaranja poslovnih knjiga za poslednje četiri godine. Podsjećamo da je aktuelni menadžment preuzeo dužnost krajem decembra 2020. godine od kada, što posebno naglašavamo, KCCG uredno fakturiše svaki račun. U ovom periodu ne postoji nijedna usluga koja nije ili neće biti naplaćena, navode iz KCCG.

Iz KCCG tim povodom za "Dan" su podsјetili da јe ta ustanova 22. marta 2022. godine podniјela krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici protiv tadašnje šefice računovodstva M.Z. zbog sumnje da je počinila krivično djelo falsifikovanje službene isprave, sačinjavanjem isprave neistinite sadržine, sa namjerom da ih u pravnom prometu upotrijebi kao prave što je kasnije, kako sumnjaјu, i učinila. Pošto je nadležni tužilac tražio i dopunu prijave, KCCG je bez odlaganja postupio po tom zahtjevu i proslijedio svu prateću dokumentaciju ODT-u.

– Prijava je podnesena zbog sumnje da je tadašnja šefica računovodstva, a bez informisanja rukovodstva KCCG i Fonda za zdravstveno osiguranje, u januaru 2021. godine dala nalog da se storniraju fakture u iznosu od 16 miliona eura ka FZO, a sa nalogom za knjiženje na 31. decembar 2019. godine. To znači da su prihodi KCCG za tu godinu prikazani umanjeno za 16 miliona eura, a obaveze ka FZO uvećane za taj iznos iako to ne odgovara stvarnosti. Prema Zakonu o računovodstvu, zdravstvene ustanove vrše usklađivanje prihoda sa Fondom za zdravstveno osiguranje prije zaključenja poslovnih knjiga, a šef računovodstva je odgovoran za pripremu finansijskih izvještaja, kao i za usklađenost poslovanja sa zakonskim i drugim relevantnim propisima. Zatvaranje poslovnih knjiga vrši se na osnovu zapisnika koji mora biti potpisan od strane KCCG i Fonda. Međutim, šefica računovdstva je poslovnu 2019. godinu zaključila vještački – bez usaglašenosti sa Fondom za zdravstveno osiguranje, navode iz KCCG na pitanja "Dana".

Oni tvrde da јe "nakon toga, tek u maju 2021. godine od novog menadžmenta KCCG zahtijevala da se potpiše zapisnik iz 2019. godine, što je uprava odbila s obzirom na saznanje o storniranih 16 miliona eura zbog čega je slučaj procesuiran ka tužilaštvu".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:19