Milo Đukanović / - FOTO: ŽANA BOJANIć
02/09/2024 u 12:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Đukanović: Lončar jedan od posljednjih velikana jugoslovenske diplomatije

Budimir Leka Lončar bio je jedan od posljednjih velikana epohe jugoslovenske diplomatije i prijatelj Crne Gore koji je značajno doprinosio revitalizaciji odnosa sa Hrvatskom, rekao je bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović je, u telegramu povodom smrti Lončara, naveo da je sa iskrenim žaljenjem primio vijest o njegovoj smrti.

- Otišao je jedan od posljednjih velikana epohe, partizan i antifašista do groba, pionir i demijurg jugoslovenske i hrvatske diplomatije, koji ostavlja upečatljiv trag i na svjetskoj diplomatskoj i političkoj sceni - kazao je Đukanović, prenosi MINA.

On je rekao da je Lončar neodvojivi dio istorije svih jugoslovenskih naroda i država nastalih na ex-yu prostoru, ikona pokreta nesvrstanih, koji se svojim znanjem i darom za analizu, lucidnošću, diplomatskim umijećem i čestitošću vinuo od svog Preka do vrha svijeta.

- Bio mi je prijatelj i prijatelj Crne Gore koji je značajno doprinosio revitalizaciji odnosa sa Hrvatskom nakon nesrećnih iskustava iz novije prošlosti devedestih -naveo je Đukanović.

On je rekao da su uz porodicu Lončar brojni prijatelji i poštovaoci u Crnoj Gori, generacije diplomata kojima je bio učitelj i uzor.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 14:31