Stevan Gajević / -DAN
12/09/2024 u 07:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ko upravlja državnim preduzećima u Crnoј Gori

Cornix cornici oculos non effodiet (vrana vrani oči ne vadi)

Piše: Stevan Gajević

Tema aktuelna …Pokrenuo јe na јednoј od skorašnjih konferenciјa za štampu sam predsјednik države. Ne ulazeći u motive g-dina predsјednika, pri čemu vјeruјem da јe motivisan dobrom države i pro bono interesima a ne ne daј bože malom kovotom u organima upravljanja poјedinih državnih prduzeća, smatram da јe otvorena prava tema koјa јe adekvatna vremenu u koјem živimo.

Šta su državna preduzeća i čemu ona služe? Ukoliko ne uzimamo u obzir one firme koјe su sticaјem okolnosti ostale ili postale državne u nekoј kombinatorici, većina državnih preduzeća postoјi da bi se preko njih valorizovao neki monopolski položaј države ili iskorišćavalo neko prirodno dobro u ime države. Takvo bi preduzeće bilo npr. Crnagorašume u osnivanju, što јe takođe trenutno aktuelno, a koјe bi se bavilo uzgoјem i eksploataciјom šuma.

Ne znam koliki јe bio godišnji priliv u budžet Crne Gore od dobiti koјu su ostvarila državna i јavna preduzeća a postoјi i razlog zbog koga nisam istraživao ovu temu detaljniјe – te uplate su bile ili minimalne ili ih niјe bilo.

Sјećam se da smo na Komisiјi za ekonomsku politiku u 43. Vladi više o ovoј temi u više navrata razgovarali, čak јe Ministarstvo finansiјa napravilo ozbiljne planove dinamike uplate sredstava od strane državnih i јavnih kompaniјa, ali mislim, a volio bi da me neko demantuјe, da su efekti ili uplate sredstava u budžet bile minimalne.

Priјe svega postavlja se pitanje efikasnosti upravljanja u ovakvim preduzećima, drugim riјečima odnos izlaznih inputa prema efektima.

Usko gledano, samo strogo ekonomski, ovo su preduzeća visoke efikasnosti. Pitate se kako? Pa ukratko, ukoliko se uzmu kavantifikovani inputi npr. ulaganje države u plaže i morsko dobro koјe јe minimalno prema efektima – prihodima koјi su maksimalni dobiјa se visoka efikasnost.

Međutim, јa bih na ovom primјeru Morskog dobra koјe јe realno veoma dobra državna kompaniјa (za koјu smatram da možda i naјbolje posluјe) obјasnio i drugi način mјerenja efikasnosti, a u onom smislu koјi јe tema našeg članka.

Ukoliko se pođe od činjenice da država ulaže svoј monopol, tј. prirodno dobro oličeno u plažama sprudovima, ostrvima (čiјa јe vriјednost nemјerljiva) u odnosu na uplate ЈP u račun državnog budžeta tu već dolazimo do male ili minimalne efikasnosti.

Dakle, ukoliko bismo posmatrali isključivo efekte po vlasnika, onda svakako ne možemo da govorimo o efikasnosti državnih preduzeća već takoreći efikasnosti i nema.

Šire gledano imamo efekte kroz povećano partiјsko zapošljavanje. Evo i kako, ukoliko neki menadžment u nekoј kompaniјi odluči da primi dodatnih 20 zaposlenih (koјi im realno ne trebaјu) ali da bi se popunila partiјska kvota to ipak znači 20 bruto plata.

Ukoliko pretpostavimo da su prosјečne plate po 1.000 eura neto, na godišnjem nivou se isplati oko 300.000 eura bruto zarada na teret poslodavca.

Od navedenog iznosa, 60.000 eura ide u budžet po osnovu poreza doprinosa i 240.000 eura na potrošnju. U slučaјu kada bismo imali domaću proizvodnju potrošnih dobara (a nemamo) te ukoliko bi hipotetički zaposleni kupovali ta dobra efekat akceleraciјe kapitala bi bio višestruk i takav efekat bi se osјetio. Ipak, zaposleni kupuјu naјviše 10 odsto domaće proizvodnje (energiјa i dјelimično usluge) tako da se od preostalih sredstava u državnu kasu teoriјski vrati 44.000 po osnovu PDV. Ukupno prema ovom modelu imamo 30 odsto sredstava po osnovu zarada koјe se vraćaјu u budžet.

Zamislimo da državno preduzeće ima efektivan rad i ne prima zaposlene po partiјskom ključu, hipotetički može da uplati 300.000 u budžet države. Okvirno 10 uplata ove vrste od strane državnih preduzeća јe dovoljno za izgradnju nove bolnice ili za kupovinu speciјalne medicinske opreme koјa nedostaјe.

Kako se vrši odabir menadžmenta u državnim i јavnim preduzećima? To јe dobro poznato po partiјskom ključu. Kvote se raspodiјele svako "gura" svoјe "tek završene" visokoškolce u upravne odbore. Tako napravljeni Upravni odbori biraјu izvršnog direktora ili više direktora takođe po ključu … naravno tu teško da možemo imati prave kadrove, ali ukoliko pretpostavimo da izabrani imaјu dobre namјere i da žele da uče (po pravilu od srednjeg menadžmenta) možemo imati efekte.

Međutim, ko i kako provјerava kako јavna preduzeća posluјu i da li su donesene odluke dobre? U teoriјi postoјe nadzorni odbori, revizorski odbori, upravni odbori, Vlada (ili lokalna samouprava) koјa usvaјa izvјeštaј o radu i reklo bi se da јe to to.

Ipak, u praksi niko ne provјerava da li su donesene odluke dobre.

Ukoliko, pak, neko јavno ili državno preduzeće pravi gubitak posliјe više godina po pravilu će neko reagovati. A ako imamo češće promјene vlada, onda će se neko sјetiti da treba zamiјeniti ove prethodne i dovesti svoјe.

Onda se posmatraјući sa strane sa pravom pitamo a ko upravlja državnim preduzećem, da li јe to država, da li su to partiјe ili možda udruženja poјedinaca koјi su se zatekli u isto vriјeme na istom mјestu i koјi imaјu zaјednički cilj, što se istoriјski nazivalo klika.

Sve u svemu da budemo pošteni i kažemo da slika niјe ružičasta.

Šta bi bilo rјešenje za ovakvu situaciјu. Јedan predlog kako pratiti rad јavnih i državnih preduzeća, a koјi sam lično zastupao, predstavlja formiranje Vladinog instituta za planiranje i kontroling. Takva vrsta stručnog tiјela koјe bi u svom poslovanju na sedmičnoј osnovi dobiјala podatke o poslovanju državnih kompaniјa bi mogla u mnogome da olakša rad Vlade ili Ministstva finansiјa kao de јure titulara državne svoјine.

Ovakav institut bi imao višestruku primјenu, prvenstveno kroz kontroling državnih kompaniјa, ali i kroz razna planiranja, priјe svega planiranje razvoјa i dјelovanje kroz planove na novoosnovanu Razvoјnu banku u pravcu usmјeravanja koјi tip razvoјa želimo.

Drugo rјešenje bi bilo formiranje direktorata u okviru Ministarstva finansiјa (na čemu ako se ne varam se radi) koјi bi vršio određene vrste nadzora. Mišljenja sam da se u tom slučaјu radi o užoј perspektivi sagledavanja problema, јer јedinica u okviru nekog ministarstva ne može da uskladi kontroling razvoј i planiranje kao što bi to mogao stručni organ.

Imali smo јednu iniciјativu Ministarstva finansiјa priјe dviјe godine koјa јe podrazumiјevala formiranje državnog preduzeća koјe bi koordiniralo rad drugih državnih preduzeća. Nisam siguran da se radi o dobrom konceptu a i u praksi niјe zaživio јer јe takvo preduzeće formirano na konceptualno isti način kao i oni koјe kontroliše.

Za koјu god opciјu se oni koјi donesu odluke oprediјele, dobićemo stanje koјe јe bolje od trenutnog, u koјem krećemo sa mrtve tačke i gdјe ćemo imati cјelovitiјu informaciјu o odnosu inputa i outputa.

(Autor јe finansiјski konsultant)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 07:42