ANĐELA JAKŠIĆ STOJANOVIĆ / - FOTO: MPNI
31/05/2024 u 10:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Jakšić Stojanović predvodila crnogorsku delegaciju na Ministarskoj konferenciji u Tirani

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, Anđela Jakšić Stojanović, predvodila je crnogorsku delegaciju na Ministarskoj konferenciji u Tirani, održanoj u periodu od 29-30. maja, saopšteno je iz tog resora.

Ovaj događaj je na jednom mjestu okupio zvaničnike, donosioce odluka, konsultativne partnere, rektore univerziteta, studente i ostale relevantne učesnike u sistemu visokog obrazovanja, saopšteno je iz MPNI-a. 

- Ovaj događaj je bio prilika za identifikaciju dosadašnjeg napretka u Bolonjskim reformama među zemljama članicama Evropskog prostora visokog obrazovanja (EHEA), kao i za usvajanje Tirana Communique - dokumenta koji predstavlja budući, zajednički okvir djelovanja s ciljem dostizanja šest fundamentalnih vrijednosti: akademske slobode, integritet, autonomija ustanova visokog obrazovanja, participacija studenata u upravljačkim strukturama kao i javna odgovornost kako ustanova, tako i donosilaca odluka u sistemu visokog obrazovanja.

Takođe, Communique je potvrdio posvećenost zemalja EHEA ispunjavanju tri ključne obaveze: tri ciklusa studija, priznavanje diploma i obezbjeđenje kvaliteta - navodi se u saopštenju. 

Tokom Konferencije, ministarka je učestvovala kao panelista na sesiji posvećenoj doprinosu Berlinskog procesa i zajedničkim inicijativama zemalja Zapadnog Balkana.

Za crnogorsku delegaciju Ministarska konferencija u Tirani je bila prilika i za niz bilateralnih susreta i to sa delegacijama koje su predvodili resorni ministri Mađarske, Luksemburga, Turske, zaključeno je u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. jul 2024 19:26