/ -SHUTTERSTOCK
05/02/2024 u 08:36 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ljekar za godinu zaradi koliko građanin za pet

Podaci od jula do decembra 2023. godine pokazuju da u svim tim mjesecima na listi 50 najplaćenijih ljekara (osnovna i dopunska zarada) nije bilo primanja ispod 3,1 hiljade, dok su najviši iznosi bili do 4,5 hiljada eura

U decembru prošle godine jedan ljekar u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) ostvario јe primanje od najmanje 4.025 eura, što je iznos neznatno veći od onog koji je nedavno prikazala Vlada, kada je najveću platu u tom mjesecu u јavnom sektoru imao tadašnji vrhovni državni tužilac sa primanjem od 3.997 eura.

To pokazuju podaci Fonda za zdravstveno osiguranje koji su dostavljeni Akciji za socijalnu pravdu (ASP) na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Vlada je objelodanila listu 1.000 najvećih neto zarada u zemlji za decembar 2023. godine, ali je ASP od Fonda za zdravstveno osiguranje tražila listu 50 najvećih zarada u javnom zdravstvenom sistemu, a koja pored osnovne zarade uključuje i dopunsku zaradu, a koju su ljekari ostvarili takođe u javnom zdravstvenom sistemu.

Traženi su podaci za period jul–decembar 2023. godine i oni pokazuju da u svim tim mjesecima na listi 50 najplaćenijih ljekara (osnovna i dopunska zarada) nije bilo primanja ispod 3,1 hiljade, dok su najveći iznosi bili do 4,5 hiljada eura.

Prosječna neto zarada u zemlji krajem godine iznosila je oko 800 eura, što znači da najplaćeniji ljekari imaju najmanje četiri do pet puta veća primanja od prosječnog građanina, odnosno, za ono što plaćeniji ljekar zaradi za godinu, prosječnom građaninu je potrebno četiri do pet godina, a ono što tako plaćen ljekar zaradi za deceniju prosječni građanin ne može ni za čitav radni vijek.

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, lani je u julu osam ljekara primilo između četiri do četiri i po hiljade eura, a na listi 50 naјplaćeniјih u tom mјesecu bila su 24 ljekara iz KCCG. Mjesec kasnije, u avgustu 2023. godine, četiri ljekara su ostvarila zaradu od preko četiri hiljade, a u prvih 50 ljekara sa najvećim zaradama bilo јe njih 26 iz KCCG.

Primanje preko četiri hiljade u septembru je ostvarilo petoro ljekara, mjesec kasnije dvoje, u novembru ih je bilo četvoro, a u decembru jedan ljekar sa primanjem preko četiri hiljade eura. Istovremeno, na listi 50 najplaćeniјih u septembru bila su 24 ljekara iz KCCG, koliko ih јe bilo i u oktobru. U novembru su na toј listi bila 22 ljekara iz KCCG, a u decembru 26.

Malo im tri hiljade

Na jednom od ranijih sastanaka predstavnika ljekara sa čelnicima Fonda za zdravstveno osiguranje, jedan od menadžera u Fondu konstatovao je da se više ne može govoriti da ljekari nijesu pristojno plaćeni jer su im zarade mahom po tri hiljade eura.
– Meni je malo tri hiljade – uzvratio je jedan visoko pozicionirani ljekar KCCG.
Inače, u toku su pregovori sindikata medicinskih radnika sa Ministarstvom zdravlja da se srednjem medicinskom kadru povećaju primanja. U isto vrijeme, nemedicinski kadar je na margini i Ministarstvo zdralja zasad ne pokazuje spremnost da razmotri i uvećanje njihovih zarada.

Ostale visoke zarade ostvarivali su ljekari u kliničko-bolničkim centrima u Beranama, Kotoru, Meljinama, Specijalnoj bolnici u Risnu, opštim bolnicama u Baru, Bijelom Polju, Pljevljima...

Fond za zdravstveno osiguranje dostavio je ASP-u ukupne tabelarne podatke o najvećim zaradama, dok ta nevladina organizacija nije u posjedu pojedinačnih platnih lista za osnovne zarade i za dopunske zarade ljekara, iz kojih bi se mogli vidjeti isplaćeni iznosi.

ASP nije u saznanju da li Fond za zdravstveno osiguranje ove evidencije obrađuje na osnovu podataka koјe im javne zdravstvene ustanove dostave o isplaćenim zaradama i da li je pouzdanost tih podataka potpuna, te kakav je vid kontrole od strane Fonda i kako se ta kontrola sprovodi.

Osim angažmana u javnom zdravstvenom sistemu, ljekari i, generalno, zdravstveni radnici imaju pravo na dodatni angažman u privatnom sektoru, što vrlo često koriste, јer tako mogu zaraditi na hiljade eura na mjesečnom nivou.

U zemlji gdje socijala ne iznosi ni 150 eura, sa desetinama hiljada nezaposlenih, gdјe će tek od ovog mjeseca najniža penzija u zemlji iznositi 450 eura,ovi podaci pokazuju da јe ljekarska profesija među povlašćenijima u zemlji. U isto vrijeme, građani su u kontinuitetu nezadovoljni ukupnim kvalitetom zdravstvenih usluga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:19