/ фото: ОЕБС
05/04/2022 u 15:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ОЕБС: Јачати заштиту жртава трговине људима

Процјене сугеришу да је мање од 1 одсто жртава трговине људима икада идентификовано, остављајући милионе жртава без помоћи и подршке која им је потребна да се опораве и било каквог приступа правди за штету коју трпе

Заштита жртава трговине људима и очување њихових права у фокусу су 22. ОЕБС-ове тродневне конференције савезника против трговине људима, која се одржава у Бечу од 4. до 6. априла, са преко 850 регистрованих учесника.

Као дио активности усмјерених на подршку националним институцијама у јачању капацитета за борбу против трговине људима, Мисија ОЕБС-а у Црној Гори омогућила је учешће представника Министарства унутрашњих послова и Врховног суда на ОЕБС-овој конференцији на високом нивоу.

- Процјене сугеришу да је мање од 1 одсто жртава трговине људима икада идентификовано, остављајући милионе жртава без помоћи и подршке која им је потребна да се опораве и било каквог приступа правди за штету коју трпе. У свјетлу хуманитарне кризе у Украјини, хитност заштите угрожених особа је само још акутнија. Раније миграционе кризе су показале да ће криминалне групе и појединци искористити велике токове људи да експлоатишу најугроженије међу њима. Државни органи треба поново да се фокусирају на ризике трговине људима и на јачање система идентификације и заштите. Овогодишња конференција савезника нуди прилику за размишљање о томе како боље идентификовати и подржати жртве; како препознати и позабавити се њиховим рањивостима; како прилагодити социјалне интервенције када су жртве дјеца; и како побољшати постојеће системе заштите- наводе у саопштењу.

Отварајуц́и конференцију, специјални представник ОЕБС-а Валијант Ричи казао је да су ова три дана су посвећена разговорима о жртвама трговине људима.

- И о акцијама које државе морају предузети да их идентификују, да заштите њих и њихова права, да им помогну да се опораве од трауме коју су претрпјели, оснаже их да поврате своју способност и допринесу друштву својим талентима и тежњама- казао је Ричи.

Генерална секретарка ОЕБС-а Хелга Марија Шмид казала је да увијек морамо заштитити најугроженије.

- Данашња реалност је отрежњујући подсјетник да морамо урадити више. Сви знамо да треба да дјелујемо, али ниједна земља не може сама да побиједи трговину људима. Заједно можемо направити стварну разлику у рјешавању проблема трговине људима, заштити права жртава и јачању помоћи- казала је Шмид.

Предсједавајући ОЕБС-ом и министар вањских послова Пољске Збигњев Рау казао је да, нажалост, док се ова конференција одржава, руска војна агресија пуних размјера на Украјину се наставља.

- У досадашњим активностима, Мисија у Црној Гори је помогла је израду нове Стратегије за борбу против трговине људима 2019-2024, и подржала израду Смјерница о некажњавању жртава трговине људима за полицијске службенике, државне тужиоце и судије и Смјерница за полицијске службенике приликом обављања разговора са особама за које се сумња да су биле предмет трговине људима. Мисија је спровела и низ обука за представнике полиције, државног тужилаштва и правосуђа, као и за социјалне раднике и друге релевантне актере, а наставиће да пружа подршку и у 2022. години- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 21:31