/ Đukanovićevi objekti
23/05/2023 u 13:51 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prije izbora i odluka o rušenju Đukanovićevih kuća

Podnosilac žalbe Milo Đukanović dostavio je žalbu ovom ministarstvu 25. aprila, nakon prijema rješenja prvostepenog organa. Rok za odlučivanje po žalbi je 45 dana i on ističe 9. juna. Postupak odlučivanja je u toku, odgovorili su "Danu" iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma ima rok do 9. juna da odluči po žalbi bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića na rješenje Urbanističko-građevinske inspekcije, koja je naložila rušenje njegovih kuća u nikšićkom naselju Kočani. Iz tog ministarstva nam je saopšteno da je Đukanović žalbu podnio 25. aprila.

– Podnosilac žalbe Milo Đukanović dostavio je žalbu ovom ministarstvu dana 25. 4. 2023. godine, nakon prijema rješenja prvostepenog organa. Rok za odlučivanje po žalbi je 45 dana i ističe 9. 6. 2023. godine. Postupak odlučivanja je u toku – odgovorili su iz ministarstva na pitanje "Dana".

Rješenje o rušenju donijeto je 4. aprila, a Đukanoviću je poslato poštom. Njemu je ostavljen rok od 20 dana od prijema tog rješenja da postupi po njemu, ali i pravo da se žali ministarstvu.

– Urbanističko-građevinska inspekcija donijela je rješenje o rušenju. Ukoliko subjekat nadzora iskoristi svoje zakonsko pravo i podnese žalbu ovom ministarstvu, o žalbi će odlučivati drugostepeni organ Odjeljenja za licenciranje, registar i drugostepeni postupak. U skladu sa donijetim rješenjem drugostepenog organa, ova inspekcija će nastaviti da vodi upravni postupak i preduzima potrebne mjere i radnje – kazali su ranije "Danu" iz tog resora.

Inspekcija je donijela rješenje o rušenju dvije Đukanovićeve kuće u Kočanima jer su, kako tvrde, u suprotnosti sa prostorno-urbanističkim planom opštine Nikšić. Radi se o dva objekta površine 170 i 89 metara kvadratnih.

Đukanovićeva advokatica Neda Ivović ranije je saopštila da je 2018. godine Sekretarijatu za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Nikšić predat zahtjev za legalizaciju ovih objekata, koji je donio rješenja o prekidu iniciranih postupaka do donošenja plana generalne regulacije Crne Gore.

Legalizacija obustavljena zbog nedonošenja regulacionog plana

Đukanović je ranije kazao da je kuća staro porodično imanje, s početka 20. vijeka, i da se nalazi u zoni koja do danas nije urbanizovana.

– Kuća je staro porodično imanje, s početka 20. vijeka, na kome su živjeli moj djed i otac, i to je zona koja ni do danas nije urbanizovana. Znate da je bio donesen zakon koji je omogućio svakome da plati to što treba da plati i da legalizuje svoje objekte. To je prijavljeno od strane onih koji su vlasnici. Država to nije mogla da legalizuje jer ni tada nije imala niti danas ima regulacioni plan. Zakonom iz 2018. godine bilo je predviđeno da se taj postupak obustavi dok se ne donese regulacioni plan. Dakle, vlasnik tog objekta u tom trenutku je uradio ono što je bilo do njega. Ne može on u ime države donijeti regulacioni plan – izjavio je ranije Đukanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 11:00