Sa protesta
17/06/2024 u 09:38 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sa protesta u Podgorici zatraženo: Doživotna kazna za silovatelje

Protest protiv nasilja održan јe sinoć na Trgu nezavisnosti u Podgorici, a sa tog skupa јe zatražena doživotna kazna za silovatelje. Kampanja će, kako su naјavili, trajati sve dok se ne ispune zahtjevi sa protesta.

Izvršna direktorica NVO "Sistem", organizatora protesta, Neda Radović istakla je da su se okupili da pošalju snažnu poruku da nijedna žrtva nasilja nije sama.

– Da ma koliko god joj bilo teško da govori o onome što je preživjela, ili čak možda više nije u prilici da progovori, ima ko da govori umjesto nje. Svi zajedno i svako od vas pojedinačno u nama imate saveznike. I mi smo vaš glas. Obračun s ličnim strahovima i traumama je podvig. To je ogroman poticaj za sve žrtve nasilja i žrtve svakog prestupnika. Svako ko je pretrpio bilo kakvu traumu mora da zna da nije sam ili sama i da postoje mehanizmi koji će im pomoći da se suoče s tim – poručila јe Radović.

Prema njenim riјečima, borba s počiniocima nasilja mora biti brutalna i bez izuzetaka, bilo da se radi o javnoj ličnosti ili anonimnoj osobi.

– I tu ne smijemo stati. Jer šta je naša bespoštedna borba ako će neko sjutra odlučiti da je kazna koju je nasilnik dobio blaga ili prestroga? Tražimo empatiju, tražimo razumijevanje. Poručujemo svima onima koji su u prilici da preinače kaznu onima koji su je i te kako zaslužili da ih tako motivišu da počine novi zločin – kazala јe Radović.

Upitala je da li su sudije svjesne da većina žrtava ne prijavi silovanje jer vjeruju da nasilnik ne bi bio kažnjen i da ne bi dobili adekvatnu podršku.

Čagorović: Država ne smije okrenuti leđa djeci žrtvama seksualnog nasilja

– Suđenja traju predugo, a žrtve se saslušavaju više puta i time se dodatno traumatizuju. Pitamo se šta je sa registrom pedofila, koji je trebalo da bude gotov još od decembra prošle godine. Kada će nadređeno Ministarstvo pravde i Vlada Crne Gore, koji plate primaju od građana Crne Gore, početi da obavljaju svoj posao odgovorno i u interesu svih građana? Zašto se imena pedofila i silovatelja skrivaju, dok su imena žrtava dostupna na svakom koraku? Pitamo se šta sprečava Crnu Goru da, poput nekih razvijenih država, sveobuhvatni problem seksualnog nasilja riješi zakonom o kastraciji. Vrijeme јe da država pokaže da žrtve nisu nevidljive za naš sistem. Tražimo doživotnu zatvorsku kaznu za počinitelje silovanja. Zahtijevamo od nadležnih državnih organa da se jednom prijavljeno nasilje u porodici procesuira po službenoj dužnosti, pa čak i nakon što žrtva odustane od daljeg gonjenja. Na taj način ne dozvolite da žrtve pod pritiskom odustanu od tužbe, jer time stavljate u životnu opasnost njih i rušite autoritet pripadnika policije koji je nasilnika lišio slobode – rekla je Radović.

Emina Čunmuljaj јe razočarana što se okupilo malo ljudi da podrže kampanju borbe protiv nasilja, a "posebno ako se zna da јe gotovo u svakoj kući neka žena izložena batinanju, silovana ili istjerana iz kuće".

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 14:10