Додјела награде храбрим женама / - Твитер
29/11/2021 u 12:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стејт департмент одаје почаст храбрим женама

Од 2007. Стејт департмент је одликовало више од 155 жена, од којих су многе браниоци људских права, из преко 75 земаља међународном наградом VomenOfCourage

Данас, на Дан бранитељки људских права, одајемо почаст моћним женама широм свијета које неуморно раде на залагању за права за све. Амбасада је са поносом сарађивала са многим таквим женама овдје у Црној Гори и захваљујемо им се на њиховом храбром раду, пише на твитер налогу Амбасаде САД у Подгорици.

- Од 2007. Стејт департмент је одликовало више од 155 жена, од којих су многе браниоци људских права, из преко 75 земаља међународном наградом VomenOfCourage. Прошле године је секретар Ентони Блинкен наградио неколико изванредних жена наградом IVOC2021 - пише у твиту.

Награда Храбре жене установљена је 2007. године, а ова годишња награда одаје почаст женама широм свијета које су показале изузетну храброст, снагу и лидерство да донесу позитивне промјене у својим заједницама, често уз велики лични ризик и жртву. До данас, у оквиру програма IVOC, Стејт департмент САД је признао више од 155 жена из преко 75 земаља. Све награђене су се залагале за заштиту људских права, промовисале унапређење положаја жена и подстицале мир и транспарентност власти широм свијета. Због пандемије ковида-19, IVOC церемонија 2021, IVLP и AVIU догађај се одржавају виртуелно.

- Често су жене те које предводе одговорност за људска права, демократију и правду; укључујући мјеста гдје жене имају много мање од половине политичке, економске и друштвене моћи. Зато су једнака права и достојанство жена спољнополитички приоритет Сједињених Држава - наводи амерички секретар Ентони Блинкен.

Подсјетимо, приjе двиjе године Стејт департмент додиjелио је новинарки Оливери Лакић међународну награду за храбре жене (International Women of Courage Award), коjу jоj jе уручила супруга тадашњег америчког предсjедника Маланиjа Трамп.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 23:31