Sjednica Vlade / - FOTO: VLADA CRNE GORE/ DJORDJE CMILJANIC
16/08/2024 u 13:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Vlada prihvatila Predlog zakona o Razvojnoj banci Crne Gore

Vlada je danas na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, prihvatila Predlog zakona o Razvojnoj banci Crne Gore.

Vlada je, kako je saopšteno, prihvatila mišljenje Ministarstva finansija na predloženi zakonski tekst, o kome bi trebalo danas da počne rasprava u parlamentu.

Ministarstvo finansija je u mišljenju navelo da podržava predlog zakona koje je u skupštinsku proceduru predao 21 poslanik.

U mišljenju Ministarstva finansija se navodi da se Predlogom zakona o Razvojnoj banci Crne Gore uređuje njeno osnivanje, djelatnost, poslovanje, organizacija i kontrola.

- Prema Predlogu zakona, Razvojna banka je razvojna finansijska institucija države Crne Gore koja se osniva kao pravno lice — akcionarsko društvo, sa ciljem podržavanja i podsticanja razvoja crnogorske ekonomije, i to da Razvojna banka finansijski podržava ubrzani privredni razvoj Crne Gore, dinamiziranje rasta mikro, malih, srednjih i velikih privrednih društava, ravnomjerniji regionalni razvoj, konkurentnost i likvidnost privrednih društava, proizvodnju i usluge orijentisane prema izvozu, proizvodnju kojom se smanjuje uvozna zavisnost, infrastrukturne projekte, projekte vodosnabdijevanja, projekte tretmana otpadnih voda i zaštite životne sredine, kao i druge projekte od lokalnog, regionalnog i državnog značaja - navodi se u dokumentu.

Za obaveze Razvojne banke, kako se dodaje, bezuslovno i neopozivo na prvi poziv jemči Crna Gora, bez izdavanja posebne garancije, osim za depozite položene kod Razvojne banke.

- Takođe, prema Predlogu zakona, osnivač Razvojne banke je država Crna Gora, a prava i dužnosti osnivača obavlja Vlada. Osnivanje Razvojne banke realizovaće se transformacijom Investiciono-razvojnog fonda (IRF), a osnivački kapital Razvojne banke ne može biti manji od 90 miliona EUR i čini ga kapital preuzet od IRF-a - navodi se u saopštenju.

Predlogom zakona se, u članu 9, utvrđuje djelatnost Razvojne banke, koja se, između ostalog, odnosi na odobravanje kredita, obavljanje faktoringa i drugih oblika otkupa potraživanja, izdavanje garancija, osiguranje izvoza roba i usluga iz Crne Gore od netržišnih rizika, primanje depozita, pružanje usluga platnog prometa u skladu sa posebnim zakonom, kreditiranje u funkciji podrške socijalnom preduzetništvu, samozapošljavanju, iniciranju novog investicionog ciklusa i razvoju i jačanju početnog biznisa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 00:57