Пејовић / Фото: Дан, Архива
29/12/2021 u 18:06 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Влада се не изјашњава о куповини КАП-а

"Дан" је након јавне понуде Пејовића да држави прода КАП за 50 милиона Влади упутио пиутања, али нису одговарали већ неколико дана

Влада се од прошле седмице није изјашњавала о јавној понуди власника Унипрома који је више пута поновио да би продао Комбинат алуминијума (КАП) држави за 50 милиона еура.

Он је више пута током полемике са вицепремијером Дританом Абазовићем казао да нуди држави да купи КАП за 50 милиона.

– С обзиром да тврде да имовина вриједи 250 милиона, остајем при понуди да исплате 50 милиона Унипрому, а преосталих 200 милиона да убаце у буџет државе и тиме поспиjеше економиjу ове земље – казао је Веселин Пејовић прошле седмице.

"Дан" је након ове јавне понуде Пејовића, Владу и ресорна министарства питао да ли су уопште разматрали куповину КАП-а за 50 милиона, да ли имају новца у буџету за куповину, те да ли би преузимање алуминијумске фабрике била исплатива инвестиција.

Ова питања смо упутили у петак, дан након што је Влада по други пут на сједници усвојила закључке у вези са КАП-ом, по којима се готово није ни поступало и дан након што су радници протестовали испред Владе и тражили од државе да спаси ту фабрику и одржи производњу.

Влада је прије десетак дана донијела закључке којима је тражила наставак преговора између ЕПЦГ и Унипрома око смањења производње и дефинисања цијене енергије до јуна 2022. године, међутим, никакав састанак од тада није одржан по том питању. Планско гашење КАП-а је почело 15. децембра и до 31. децембра ће бити угашене готово све ћелије. Остаће да ради само 12 ћелија, што одговара снази од седам мегавата.

– У КАП-у jе већ плански искључено пола ћелиjа. Са планским искључењем ћелиjа завршавамо у четвртак 30.12.2021. године. Након тога ће у раду остати само 12 ћелиjа, коjе ћемо користити за завршетак еколошког проjекта "Мини каптажа гасова" коjе би користили у случаjу поновног покретања примарне производње алуминиjума. У планираних седам МW, укључена jе и потрошња електричне енергиjе у двиjе нове фабрике, као и потрошња електричне енергиjе у осталим пратећим построjењима КАП-а – изјавио је прије неколико дана главни менаџер Унипрома Небојша Дожић.

КАП је основан прије 50 година, приватизован је крајем 2005. године, у стечај је ушао половином 2013. године. Унипром је 2014. године купио имовину предузећа за 28 милиона еура и предузео организовање производње од јула те године. Стечај у КАП-у је закључен 30. августа ове године, а Унипром је са гашењем ћелија почео половином децембра, након што није успио да са ЕПЦГ договори цијену струје за наредну годину. Унипром је ове године плаћао 45 еура по мегавату, док је ЕПЦГ за наредну годину нудила снабдијевање по 20 одсто нижој цијени од тржишне, што је било око 120 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:05