Ustavni sud / Dan
19/09/2022 u 10:46 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iako se radi o hitnim postupcima, odluke o pritvoru Medenici i Krstovićima na čekanju

​Ustavnom sudu, kako navode, nijesu podnijete ustavne žalbe koje se odnose na pritvor Blaža Jovanića i Miloša Medenice

Ustavni sud Crne Gore nije odlučivao o ustavnim žalbama na poslednja rješenja o produženju pritvora podnosilaca Vesne Medenice i Budimira i Marine Krstović, podnijetim u avgustu 2022. godine. Imajući u vidu da se radi o predmetima koji imaju prioritet u razmatranju, o njima će se odlučivati u skorijem roku, saopšteno јe "Danu" iz tog suda.

”Pošto su јoј bivše kolege u Vrhovnom sudu produžile pritvor za još tri mjeseca zbog opasnosti od bjekstva, Medeničini advokati Zdravko Begović i Zdenko Tomanović napisali su žalbu Ustavnom sudu

Ustavnom sudu, kako su saopštili, nijesu podnijete ustavne žalbe koje se odnose na pritvor Blaža Jovanića i Miloša Medenice.

– U skladu sa odredbama iz člana 151 Ustava, Ustavni sud o ustavnoj žalbi odlučuje u vijeću sastavljenom od troje sudija. Uprkos nedostatku jednog broja sudija, Ustavni sud će i dalje ostvarivati svoju nadležnost u postupku po ustavnim žalbama ukoliko sve troje sudija postignu jednoglasnost – obјašnjavaјu iz Ustavnog suda.

Ovo navodi na zaključak da su sudiјe ovog suda imali zakonsku mogućnost da odlučuјu u predmetima koјi zahtiјevaјu hitnost postupanja, ali to do sada nisu učinile.

– Imajući u vidu činjenicu da se u medijima često, naročito u poslednje vrijeme, saopštava informacija da je Ustavni sud "u blokadi" i da ima veliki broj zaostalih predmeta u radu, obavještavamo vas, a time i crnogorsku javnost, da Ustavni sud u sadašnnjem sastavu ima kvorum za odlučivanje o ustavnim žalbama i da će većim angažovanjem postojećih sudija i službe nastaviti da ostvaruje svoju funkciju u tom segmentu svojih ovlašćenja, kao i do sada – naveli su iz tog suda.

image

Privođenje Vesne Medenice

Lazar Ružić

Advokati Vesne Medenice su u žalbi Ustavnom sudu tražili ukidanje pritvora bivšoј predsјednici Vrhovnog suda. Medenica je uhapšena 17. aprila na podgoričkom aerodromu, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, koje je sumnjiči da je kao član kriminalne organizacije počinila krivična djela protivzakoniti uticaj putem podstrekavanja i zloupotreba službenog položaja.

Gdјe se izgubilo 200 kila kokaina?

Za odbranu Krstović јe simptomatično da iz dokaza proizilazi da je u kontejneru bilo 1.400 kilograma kokaina, dok se okrivljeni terete za 1.206 kg. Kako su istakli, to ukazuje na sam kvalitet istrage јer fali skoro 200 kilograma droge. Pored navedenog, odbrana je ukazala da je nadležnim organima da su i sami policijski službenici u svojstvu svjedoka naveli da јe od strane partnerske službe bila dostavljena informacija da se u kontejneru nalazi droga, i to pet dana prije nego što je brod uplovio u Luku Bar.

– Iako su znali da je firma u vlasništvu okrivljenog Budimira Krstovića poručila kontejner sa bananama u kojem je bila i droga, smatrali su da okrivljene ne treba da stave na mjere tajnog nadzora, što dovoljno govori koliko su okrivljeni bili osnovano sumnjivi – istakli su advokati Krstovića.

Pošto su јoј bivše kolege u Vrhovnom sudu produžile pritvor za još tri mjeseca zbog opasnosti od bjekstva, njeni advokati Zdravko Begović i Zdenko Tomanović ponovo su uložili žalbu Ustavnom sudu. Tražili su da odluka Vrhovnog suda bude ukinuta jer su Medenici, kako tvrde u žalbi, povrijeđena prava dodavanjem pritvorskog osnova koji nije pominjan u ranijim rješenjima, kako u onom kojim joj je pritvor određen nakon hapšenja, tako ni u rješennju kojim joj je prvi put produžen pritvor.

Tumač za španski prevodio sa engleskog

U ustavnoj žalbi je ukazano da su prava okrivljenih Krstovića opet povrijeđena, naročito ako se ima u vidu da se redovni sudovi u cilju opravdanja pritvora, odnosno postojanja osnovane sumnje, opet pozivaju na spornu poruku za koju je sam tumač za španski jezik Žana Tasan Mazoko na pretresu održanom 1.6. 2022. godine priznala da ju je izmislila, to јest samoinicijativno dodala rečenicu, pri čemu je zatražila oprost od okrivljenih i od Boga

– Osim toga, na istom pretresu јe priznala i da je prevodila poruke sa engleskog jezika iako to nije bio njen zadatak – ukazala јe odbrana u žalbi.

I odbrana Budimira i Marine Krstović predala je Ustavnom sudu novu žalbu јer јe prethodna, koju je taј sud prihvatio, odbijena od strane redovnih sudova.

image

Privođenje Budmira Krstovića

Dan

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su zbog kokaina koji je pronađen u tovaru banana koje su bile poručene za njihovu firmu. Njihovi advokati Dragoljub Đukanović, Stefan Jovanović i Bojana Franović podsјetili su da je Ustavni sud u prethodnoj odluci utvrdio da su okrivljeni Budimir i Marina Krstović nezakonito u pritvoru budući da iz dokaza koji stoje u optužnici ne proizilazi osnovana sumnja, kao uslov za određivanje/produženje pritvora, da su izvršili krivično djelo za koje se terete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:20