/ - UNSPLASH: WESLEY TINGEY AVAILABLE FOR HIRE
09/09/2024 u 15:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nasilje u porodici: Izrečeno 20 godina i 6 mjeseci zatvora u 35 predmeta, formiranih u tekućoj godini

Zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici u 2024. godini formiran je 81 predmet od kojih je 35 riješeno pred prvostepenim sudom, dok je 46 predmeta u radu.

- U 23 predmeta okrivljeni su osuđeni kaznom zatvora u ukupnom trajanju od 20 godina i 6 mjeseci, izrečene su 4 uslovne osude i jedna kazna rada u javnom interesu. U deset predmeta izrečena je mjera bezbjednosti obaveznog liječenja alkoholičara, u četiri predmeta mjera bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana, u dva predmeta mjera bezbjednosti udaljenje iz stana, a u osam predmeta mjera bezbjednosti zabrane približavanja - saopštila je Ksenija Vuksanović, savjetnica za odnose s javnošću.

U saopštenju dodaje da "u dva predmeta je donijeta oslobađajuća presuda. U Osnovnom sudu u Podgorici u 2024. godini, do 4.9.2024.godine, formiran je 81 predmet zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici, pri čemu je pred prvostepenim sudom riješeno 35 predmeta do sada, dok je 46 predmeta u radu".

Uhapšen osumnjičeni za nasilje u porodici kod kojeg je pronaðena automatska puška

- U 23 predmeta okrivljeni su osuđeni kaznama zatvora i to, u jednom predmetu 2 godine i 6 mjeseci zatvora, u jednom 2 godine zatvora, u jednom predmetu 1 godina i 6 mjeseci, u jednom 1 godinu i dva mjeseca, dok je u pet predmeta izrečena kazna zatvora od po jedne godine. U tri predmeta izrečena je kazna zatvora u trajanju od 8 mjeseci, u deset predmeta kazna zatvora u trajanju od 6 mjeseci, dok je u pet predmeta izrečena kazna zatvora ispod 6 mjeseci i to jedna od 5, jedna od 4 a tri od tri mjeseca zatvora. Izrečene su 4 uslovne osude i jedna kazna rada u javnom interesu. U deset predmeta izrečena je mjera bezbjednosti obaveznog liječenja alkoholičara, u četiri predmeta mjera bezbjednosti obaveznog liječenja narkomana, u dva predmeta mjera bezbjednosti udaljenje iz stana, a u osam predmeta mjera bezbjednosti zabrane približavanja. U dva predmeta je donijeta oslobađajuća presuda - dodaje Vuksanović.

Dodaje da je evidentna  značajno oštrija kaznena politika nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore od 12.12.2023.godine, kada su propisane strožije kazne zatvora od ranije propisanih za krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici.

- Ovakvom kaznenom politikom se ukazuje svakom pojedincu u Crnoj Gori da će se na svaki oblik nasilja odgovoriti oštrom kaznenom politikom i time pokazati nulti prag tolerancije na svaki oblik nasilja - zaključuje u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 05:42