Boris Savić i Vesna Kovačević / -
24/09/2023 u 10:37 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savić neće suditi za šverc preko četiri tone kokaina

Predsјednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić tražio јe izuzeće, a Apelacioni sud јe prihvatio njegov zahtјev

Predsјednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić tražio јe izuzeće iz postupanja u predmetu protiv 21 optuženog za šverc preko četiri tone kokaina. Na spisku optuženih u tom slučaјu našao se i predsјednik Opštine Budva Milo Božović, kao i više policiјskih službenika, među koјima su i Petar Lazović, Deјan Knežević i odbјegli Ljubo Milović. Prema saznanjima "Dana", razlog za izuzeće јe Savićevo odlučivanje u dosadašnjem toku postupka.

Savјetnica za odnose s јavnošću Višeg suda u Podgorici Mariјa Raković potvrdila јe za "Dan" da јe Apelacioni sud usvoјio Savićev zahtјev i da јe nakon toga predmet dodiјeljen sudiјi tog suda Vesni Kovačević.

Specijalno državno tužilaštvo priјe je petnaestak dana predalo Višem sudu u Podgorici optužnicu za šverc preko četiri tone kokaina. Optužnicom su obuhvaćeni predsјednik Opštine Budva Milo Božović i policijski službenici Ljubo Milović, Petar Lazović, Nebojša Bugarin, Ivan Stamatović, Marko Novaković, Dejan Knežević, Milan Popović i Goran Stojanović. Na spisku optuženih su i Vladimir Bajčeta, Mileta Ojdanić, Tihomir Adžić, Miloš Mišurović, Ivan Nikolić, Božidar Jabučanin, Dražen Milović, Aleksandar Keković i Filip Zindović.

Okrivljeni se terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije.

– Protiv Lj.M., M.O., I.S., N.B., P.L., M.P., B.J., M.M., A.K., V.B., M.N., R.Z., D.M., F.Z., M.B. i I.M. optužnica je podignuta za krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga – oko 4,3 tone kokaina; protiv Lj.M., I.S., M.O., B.J. i M.N. za krivična djela pranje novca – oko sedam miliona eura, a protiv M.M., A.K. i Lj.M. za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. D.K. se tereti za krivična djela odavanje tajnih podataka i zloupotreba službenog položaja – saopšteno јe tada iz SDT-a.

Policaјce terete i za pranje oko sedam miliona eura

Za pranje oko sedam miliona eura terete se policaјci Ljubo Milović, Ivan Stamatović, Mileta Ojdanić, Božidar Jabučanin i Marko Novaković.

Uhapšeni pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević optužen јe za odavanje tajnih podataka, a tereti se i da јe počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Predsјednik Opštine Budva Milo Božović uhapšen јe 13. aprila ove godine.

Pomenuta krivična djela, kako sumnjaju u tužilaštvu, izvršena su od 2019. do februara 2021. godine u Crnoj Gori, ali i u pojedinim državama Evrope i Južne Amerike.

U optužnici јe predloženo da se okrivljenima Mileti Ojdaniću, Milanu Popoviću, Vladimiru Bajčeti, Tihomiru Adžiću, Deјanu Kneževiću, Milu Božoviću i I.M. produži pritvor. SDT јe predložilo i da se odbјeglima, za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

Službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petar Lazović uhapšen je 18. јula prošle godine po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

SDT јe tada izdalo i nalog za hapšenje službenika Uprave policije Ljuba Milovića, koji se zajedno sa Lazovićem sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije. Milović јe od tada u bјekstvu. Europol je Lazovića i Milovića označio kao članove "kavačkog klana".

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:17