Vesna Medenica / FOTO: Željka Bojanić
12/06/2024 u 12:19 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Suđenje Medenici: Sudija Zekić od pravosuđa sakrio da je osuđen u krivičnom postupku

Nekadašnji sudija Osnovnog suda Rožaje Milosav Zekić krio je od predsjednika tog suda i drugih nadležnih, da se protiv njega vodio krivični postupak pred Osnovnim sudom Kotor. To je on danas naveo kao svjedok u svom iskazu pred podgoričkim Višim sudom, na suđenju Vesni Medenici.

Bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica negriala je navode SDT-a  da je počinila zloupotrebu službenog položaja vezano za bivšeg sudiju Osnovnog suda Rožaje Milosava Zekića. Ona je navela da je i ovaj postupak protiv nje političko i pravno licemjerstvo.

Medenica je detaljno pred sudijom Sonjom Keković pojasnila tok postupanja u odnosu na anonimnu prijavu protiv Zekića koja je dostavljena Sudskom savjetu i Vrhovnom sudu. Medenica je više puta sudiji naglasila da ona nije po zakonu imala nadležnost u tome, već Sudski savjet. Ona je ukazala da je i Sudski savjet u isti dan kad i Vrhovni sud dobio anonimnu prijavu, tako da je onaj ko je bio nadležan bio i obavješten.

O postupku protiv Zekića niko nije znao

Sudija Milosav Zekić je, kako je navedeno na današnjemn ročištu, osuđen u krivičnom postupku pred sudom Kotor. Postpak se vodio, kako je on i sam kazao, protiv njega a pokrenuli su ga neki njegovi rođaci.

Medenica je detaljno i postepeno obrazložila da  je sudija u Kotoru bio obavezan da obavijesti nadležne o tome: Sud Rožaje gdje je Zekić radio, Sudski savjet, Vrhovni sud...

Medenica dodaje da bi se zatim bilo na dnevnom redu sjednice Sudskog savjeta i zatim donjela odluka o udaljavanu Zekića iz postupanja u kojima je radio  do okončanja postupka koji se vodio protiv njega.

Medenica je istakla, da je njena nadležnost tek kada je neka odluka pravosnažna. Do tada je nadležnost prema sudijama na Sudskom savjetu.

Takođe, i sam Zekić je kako kaže Medenica trebao da prijavi da se vodio krivični postupak protiv njega.

Zatim, nakon anonimne prijave, uslijedio je i dopis NVO HRA u kojem je navedeno da je sudija Zekić osuđen.

- Odbranu sam dala kada nisam ni znala šta mi se stavlja na teret. Nakon toga proteklo je šest mjeseci, tokom kojih su saslušani svjedoci.  A ja nisam dobila kopiju spisa tada, svjedoci su prikupljali informacije, ja nisam znala ništa -  kazala je na početku ročišta Medenica iznoseći odbranu.

Ona je naglasila da u konkretnom slučaju nije donijela, niti je bila ovlašćena da donosi odluku.

-U konkretnom slučaju, konstatacijom koju sam stavila na unutrašnjoj strani spisa Vrhovnog suda nisam donijela bilo kakvu odluku. To je služilo za moju internu, ličnu upotrebu - kazala je Medenica. 19.1.2019. po dostavljanju podneska anonimne grupe građana, koji je tretiran kao pritužba na sudiju Zekića, u Vrhovnom sudu Crne Gore je formiran predmet. A napominjem da je istog dana ta pritužba dostavljena i Sudskom savjetu. 15.3.2029. se dokument iz Sudskog savjeta pokušava dostaviti disciplinskom tužiocu, kako je to navela svjedok Vesna Aćimić -  ukazala je Medenica.

Dodala je da što se tiče njenog postupanja, sjeća se da je pozvala predsjednika Osnovnog suda Rožaje Camić Zahida.

"Zekić dao ostavku kad je čuo za disciplinski postupak"

Zahid Camić, nekadašnji predsjednik Osnovnog suda Rožaje, danas je u svojstvu svjedoka potrvdio da ga sudija Zekić nije obavijestio da se vodi sudski postupak portiv njega.

On je potvrdio riječi Vesne Medenice, da ga je ona kontaktirala po zaprimljenoj anonimnoj prijavi i da ni ona nije znala za taj postupak.

- Početkom jula 2020. iz Vrhovnog suda sam dobio dva dopisa, jedan je bio dopis HRA (NVO Akcija za ljudska prava), u njemu je bilo navedeno da je Zekić osuđen. Pozvao sam Zekića i pitao o čemu se radi. Rekao mi je da je to tačno.Pitao sam što mi nije rekao, rekao je da to nije na njemu i da nije na njemu obaevza da se hvali da je osuđen -  naveo je Camić.

On je dodao da je zatim zvao OS Kotor da mu dostave spise prdmeta.

- Na sajt tog suda sam našao tu presudu, koja je bila anominimizirana -  istakao je on i naveo da je napisao predlog za pokretanje disciplinskog postupka.

Kazao je da je sudiju Zekića obavijestio o disciplinskom postupku a da je zatim Zekić dao ostavku.

-Zvala sam da provjerim vodi li se postupak protiv sudije Zekića. Nakon toga dopisom se obraćam sudiji u Osnovnom sudu u Kotoru. On mi je saopštio da se pred tim sudom vodio postupak protiv Zekića - dodala je Medenica.

Ona je navela da je nakon toga na unutrašnjem omotu spisa  navela konstataciju i arhivirala predmet, jer se radilo o anonimnoj prijavi na osnovu koje nisu imali adresu kome da upute eventualna obavještenja. To je, kako je istakla, praksa u predmetima gdje je anonimna prijava, a za šta je nadležan Sudski savjet.  

- Ja sam nadležna samo u slučaju pravosnažnosti odluke. Očekivala sam da će dvoje sudija koje je postupalo u predmetu protiv Zekića da obavijeste Sudski savjet, što su dužni prema ZKP-u i da će to učiniti predsjenik Osnovnog suda Kotor -  objasnila je Medenica.

Istakla je da niko od njih to nije učinio, ali se danas ona nalazi na optuženičkoj klupi.

-I ako je Vesna Aćimić primila anonimnu pritužbu grupe građana, postupila je mimo ustaljene prakse, s obzirom da nije obavijestila ni članove Sudskog savjeta, a što je bila dužna da uradi -  kazala je Medenica.

Sudija Zekić je saslušan danas u svojstvu svjedoka i u svom iskazu je kazao da nikome, pa ni predsjesniku suda u kojem je radio, nije govorio o sudskom postupku koji se vodio protiv njega, a u kojem je osuđen.

"Čvrsto sam vjerovao da ću da budem oslobođen"

Bivši sudija Osnovnog suda Rožaje, Milosav Zekić, u svojstvu svjedoka kazao je danas da je profesionalno obavljao svoj posao. On je sudu govorio o postupku u kojem je osuđen, međutim sudija Keković je ukazal da je taj postupak pravosnažno okončan i da nije predmet ovog ročišta.

On je naveo da predsjedniku OS Rožaje Zahidu Camiću nije govorio da se vodi krivični postupak pred OS Kotor protiv njega.

Kako je naveo, imao je i dva parnična postupka, i samo za njih je rekao sudiji Camiću.

- Nikom niam gvoorio o tome, bilo me sramota, ni moja porodica nije znala. Čvrsto sam vjerovao da ću da budem oslobođen. Duboko u sebi znam da nisam uradio ono za šta sam osuđen  - kazao je Zekić.

On je naveo  da nije znao da je pred Sudskim savjetom postupak po anonimnoj prijavi protiv njega,

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je optužni predlog protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice kojim se tereti da je nezakonito i mimo znanja članova Sudskog savjeta donijela odluku i arhivirala predmet sudije Osnovnog suda u Rožajama.

SDT podiglo optužni predlog: Medenicu terete da јe sudiјi omogućila nezakonitu zaradu

Kako SDT navodi, tim činom je Milosava Zekića spasila sigurnog razrješenja sudijske funkcije, omogućila mu da nastavi da obavlja sudijski posao i godinu i po nakon te odluke prima punu zaradu. Time je, kako piše u optužnom predlogu, izvršila krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Medenica je 17 godina provela na čelnim pravosudnim funkcijama. Četiri godine bila je vrhovni državni tužilac, a nakon toga u tri mandata na čelu Vrhovnog suda od 2007. do decembra 2020.godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:45