Međutim, važno je naglasiti da je meso samo jedan dio proteinske ishrane. Mnogo proteina bogatih opcija naći ćete i u mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama, mliječnim proizvodima, jajima, soji i cjelovitim žitaricama.
Doktorica Megham Garcia-Webb još jedan važan aspekt koji treba uzeti u obzir.
"Istraživanja pokazuju da je, osim sadržaja makronutrijenata, jedan od najvažnijih faktora zdrave ishrane održivost iste", navela je.
Savjetuje odabir ishrane s visokim udjelom proteina samo ako je to način života koji možete dugoročno održavati. Također, ne zaboravite uravnotežiti obroke s puno voća i povrća, ostati aktivni svaki dan i uključiti trening otpora barem dva puta sedmično kako biste održali mišiće jakima.
Dakle, koje meso je na vrhu ljestvice proteina, a koji su nemasni komadi najbolji?
"Tehnički, sušena riba ima jedan od najvećih udjela proteina, sa 60 do 77 grama proteina na 100 grama. Ako ne uzimate u obzir ribu, piletina zauzima prvo mjesto među mesom. Porcija od 100 grama pilećih prsa sadrži 31 gram proteina", objašnjava Garcia-Webb.
Najbolje nemasno meso za jelo
"Uopšteno, moj najbolji izbor za pacijente je onaj koji im se najviše sviđa. Skloniji sam piletini ili puretini, ali ukusi pacijenata mogu se razlikovati. Ovisno o tome gdje živite, i vaše mogućnosti mogu varirati", rekao je doktor Samuel Mathis.
Garcia-Webb takođe dijeli koristan savjet. Ističe da povrće trebate staviti u fokus.
"Mnogo bih radije da pacijent pojede malu količinu visokokvalitetnih, ukusnih proteina i puno povrća, nego veliku porciju bljutavih pilećih prsa", navela je.
Još neke nemasne vrste mesa
Garcia-Webb predlaže ribu s niskim udjelom žive, a posebno preporučuje losos i oslić. Ako birate govedinu, doktor Mathis predlaže odabir nemasnih komada poput ramsteka i svinjskog filea. Kad je riječ o svinjetini, preporučuje odabir svinjskog filea, koji sadrži manje masti od ostalih komada svinjetine.
Koji su još neki izvrsni izvori proteina
Takođe, savjetuje se da u ishrani imate i biljne proteine. Osim što su odličan izvor proteina, imaju puno više vlakana i ne povisuju holesterol na način na koji to mogu životinjsko meso, riba, školjke i žumanca.
Među glavnim izvorima biljnih proteina su: kinoa, tofu, tempeh i edamame. Takođe u ishranu uvrstite i orašaste plodove i sjemenke (poput badema, chia sjemenki, sjemenki suncokreta i sjemenki konoplja za povećanje unosa proteina i zdravih masti), mahunarke (slanutak, leća, crni grah i crveni grah), mliječne proizvode s niskim udjelom masti (grčki jogurt i svježi sir) i jaja.
