Lipoproteini niske gustine (LDL), poznati kao loš holesterol, mogu se taložiti u arterijama te dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput srčanog ili moždanog udara. Međutim, važno je da znamo da je to rizik koji možemo kontrolisati i to hranom.
Ako je nivo lošeg LDL holesterola previsok, a nivo dobrog HDL holesterola prenizak, masne naslage se nakupljaju u krvnim sudovima.
Ove naslage otežavaju protok krvi kroz arterije. To može da izazove probleme u cijelom organizmu, posebno u srcu i mozgu. Loš LDL holesterol možemo da smanjimo i povećamo dobar HDL holesterol.
Ishrana je vrlo važna za zdravlje ljudi pa tako i u kontrolisanju holesterola. Ove namirnice će vam pomoći u snižavanju holesterola.
Lisnato zeleno povrće
Namirnice poput spanaća, kelja i rukole sadrže lutein i druge karotenoide koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti te smanjiti nivo holesterola.
Avokado
Avokado je jedino voće koje sadrži mononezasićene masti. Drugim riječima, avokado može pomoći u smanjenju razine LDL holesterola u krvi, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Citrusi
Osim što je voće slatko, zdravo je za kontrolu holesterola. Agrumi, poput narandži, sadrže pektin koji može pomoći u snižavanju nivoa holesterola. Pektin je vrsta topivih vlakana koja podstiču tijelo da smanji LDL holesterol.