/ - ФОТО: ВЛАДА/ - RADE KOPRIVICA
03/05/2022 u 17:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Амерички аналитичари: За Црну Гору не постоје двије столице, већ велика прилика

Црна Гора је прошле недјеље добила нову владу на челу са премијером Дритановим Абазовићем, који је поручио да ће она почивати на два главна стуба - владавини права и економском развоју

Нова црногорска влада има пред собом има много изазова - од владавине права и економије до утицаја Београда преко просрпских странака, али и шансу да искористи актуелну подршку у Европској унији за процес проширења и стабилизацију Западног Балкана, ојачану послије руске инвазије на Украјину, оцјењују за Glas Amerike амерички аналитичари. Поручују међутим да је потребно да се влада усредсреди на борбу против корупције, те да је потребно да то подржи и Демократска партија социјалиста (ДПС). Вашингтон ће, како наводе, од нове владе очекивати много и кад је ријеч о позивању Русије на одговорност због агресије на Украјину.

Црна Гора је прошле недјеље добила нову владу на челу са премијером Дритановим Абазовићем, који је поручио да ће она почивати на два главна стуба - владавини права и економском развоју. Обећао је и убрзање процеса приступања Европској унији, засталог за вријеме претходне владе.

Пол Мекарти, директор за Европу у невладином америчком Међународном републиканском институту (ИРИ), нада се да ће то обећање бити испуњено, али указује и на "веома подијељену политичку сцену" у Црној Гори.

-То је веома широка влада и потенцијално нестабилна имајући у виду број странака... Влада, и ми би требало да им верујемо на ријеч , саопштила је да ће убрзати процес приступања Европској унији, који је био прилично спор под владом која је изабрана 2020. године. Надамо се да ће се то и догодити. Једна од главних ствари на коју сада треба да се усредсреде јесте решавање питања корупције... Личности у овој влади давале су реформске изјаве у прошлости, залагале се за одређрене реформске политике и надамо се да ће то спровести у дјело- оцјењује Мекарти.

Нови црногорски премијер пред собом има много озбљних изазова, али и шанси, сматра Едвард Джозеф, предавач на вашингтонском Универзитету Джонс Хопкинс.

-Има изванредну предност, може да искористи овај замах и јединствену шансу створену руском инвазијом на Украјину зато што су сада много озбиљнији у Европској унији у погледу процеса проширења и потребе да се Балкан коначно стабилизује и сузбије руски и кинески утицај. Црна Гора има централну улогу у томе зато што је највише напредовала ка чланству у ЕУ- истиче Джозеф.

Међу изазовима је то што је Абазовић, како каже Джозеф, на челу мањинске владе и зависи од Демократске партије социјалиста (ДПС) која такође сада има "историјску шансу".

-ДПС има обавезу и шансу да подржи агенду владавине права. Неки од кључних индикатора за Европску унију, када је ријеч о напретку у приступању Црне Горе, имају везе са владавином права, независношћу правосуђа... И то је заиста политички изазов и за Абазовића и предсједника Ђукановића да се на то усредсреде и да Ђукановић схвати да будући изгледи ДПС-а немају везе са маневрисањем, манипулисањем итд, већ да се црногорским грађанима - Црногорцима, Србима, Албанцима, Хрватима Бошњацима - покаже да је ДПС посвећен реформи... Упркос Ђукановићевој историјској заоставштини - раскидом са Југославијом, Милошевићем, предузимањем историјских корака ка независности и чланству у НАТО-у, грађани очекују више, дијелом и због тих успјеха- каже Едвард Джозеф.

-Ђукановићева улога је интересантна, јер овдје имате нову владу која је рекла да је спремна да се ухвати у коштац са корупцијом, а ипак има тиху подршку странке која није имала баш добре резултате када је ријеч о борби против корупције. Тако да ће то бити веома занимљиво. Не видим ситуацију у којој Ђукановић неће жељети да утиче на ову владу, у најмању руку да своју политичку партију позиционира што боље пред изборе, тако да можемо очекивати да ће ДПС имати улогу рецимо иза кулиса- оцјењује Пол Мекарти.

Борба против корупције и организованог криминала кључни су и за званични Вашингтон што, како је послије избора владе оцијенила америчка амбасада, "обухвата успјешно процесуирање случајева на високом нивоу".

На питање Гласа Америке о томе каква се, у том контексту, шаље порука хапшењем бивше предсједнице Врховног суда Весне Меденице, те да ли ће Вашингтон од Црне Горе очекивати даље процесуирање таквих случајева на високом нивоу, Мекарти одговара да ће америчка администрација очекивати од Подгорице да настави да се бори против корупције, те да ће у Црној Гори можда бити још хапшења "особа високог профила".

Джозеф сматра да је кључно да се случај Весне Меденице процесуира и да не буде једини.

"У Сједињеним Државама, када ухватите, да се тако изразим, тако 'крупну рибу', онда она обично да информације о другима у замјену за смањену казну. Тако функционише тужилаштво у САД".

"Велика очекивања Вашингтона од Црне Горе"

Руски рат против Украјине наметнуо је још једна хитни задатак за нову црногорску владу - да Кремљ позива на одговорност због агресије. Очекивања Вашингтона од Подгорице, у том смислу, биће велика, каже Пол Мекарти.

"Да ли ће Црна Гора успјети да то реализује, с обзиром на политички састав земље, друго је питање. Ова влада ће свакако жељети да Вашингтону пружи више по том питању него претходна. Међутим, то је питање које ће изазивати подјеле и можда ће Абазовић покушати да постигне резултате који су досежнији, а који ће задовољити Вашингтон. Рецимо потези против руских медији су били добри... Вашингтон ће хтјети да види обрачун са прљавим руским новцем који улази у Црну Гору, организованим криминалом, а нарочито ако је повезан са Москвом. Видимо богате Русе који бјеже из земље, ако не и физички, они селе своју имовину у иностранство и Вашингтон ће наставити да прати куда иде новац, посебно руски. И помно ће пратити да ли ће нешто од тога завршити у Црној Гори, што би било замјерено овој влади".

Джозеф такође сматра да ће Сједињене Државе очекивати даљу снажну подршку Црне Горе.

Формирање владе и "страни фактори"

Уочи избора нове црногорске владе, спекулисало се да ли је она формирана под утицајем Запада. Уз напомену да не зна да ли је Вашингтон на било који начин био укључен у тај процес, Пол Мекарти ипак подсјећа да су се америчка амбасада и Стејт департмент у прошлости говорили против просрпске фракције, посебно Демократског фронта.

Сматра да је актуелна влада у суштини прихватљивија за Запад који ће, како наводи, пажљиво пратити ситуацију током предстојеће године.

"Знају да је ова влада изабрана тијесном већином, а и даље ће постојати веома гласна просрпска, пробеоградска фракција. Подсјетићу да су Демократски фронт и Демократе бојкотовали сједницу на којој је изабрана ова влада, тако да можете очекивати да ће покушати да буду камен спотицања на путу ове нове владе".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 04:06