/ - Блажић: Евидентно је закаснила интервенција законодавца (фото: ртцг.ме)
22/09/2021 u 08:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Блажић: Измјене Закона не могу утицати на датум избора

Блажић каже да су избори већ расписани и да су процедуре у току, па се тај процес не може сада законом зауставити

Најављене допуне Закона о локалним самоуправама, које је предложио предсједник Скупштине Алекса Бечић, не обавезују предсједника државе да откаже већ заказане изборе, сматра декан Факултета за државне и европске студије Ђорђије Блажић.

Блажић за Радио Црне Горе каже да су избори већ расписани и да су процедуре у току, па се тај процес не може сада законом зауставити.

- У ситуацији већ расписаних избора гдје је већ у току изборни процес везан за бирачке спискове и остале изборне радње које су у надлежности других органа државне и локалне управе, нема правних могућности да се одлуке предсједника Црне Горе о расписаним изборима “ставе ван правне снаге- сматра он.

Према оцјени Блажића, у том смислу евидентно је закаснила интервенција законодавца за “продужење мандата одборника у три локлане самоуправе гдје су већ расписани избори.

Он објашњава да концпет “јединствених избора” који је дат у предлогу закона, а који се односи на изборе скупштина у осталим јединицам локалне самоуправе, јасно асоцира на нужност законодавне интервенције.

- Најпре скраћења мандата свим скупштинама локалих самоуправа, јер оне имају различите изборне термине, да би се одржали нови јединствени избори- рекао је Блажић, преноси портал РТЦГ.

Блажић додаје да и када би дошло до скраћења мандата осталих скупштина општина прије истека њиховог редовног мандата, имали би спорну ситуацију “ретроактивне примјене“ тих одредби измјена закона.

- Такав закон и те одредбе правно би имале дејство уназад на већ постојеће мандате скупштина који нису истекли, посебно имајући у виду уставну забрану ретроактивне примјене закона из Устава Црне Горе- рекао је Блажић.

Како је невео, дозвољен је изузетак да поједине одредбе, ако то захтијева јавне интересе утврђен у поступку доношења закона, могу имати повратно дејство.

- То значи да би Скупштина најпре морала да утврди јавне интерес за одредбе које се миењају па тек онда да усваја закон са измјенама које је предложила- упозорио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 16:49