Suljo Mustafić / - BOšNJAčKA STRANKA
08/12/2023 u 12:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bošnjačko vijeće: Podaci sa popisa važni za razvojne politike

Popis stanovništva je proces u kome se prikupljaju podaci koji su bitni za demografsku strukturu države i ekonomska kretanja, kao i da se prikupe podaci radi planiranja razvojnih politika u državi i društvu, kazao je Mustafić

Popis stanovništva treba da pruži podatke koji su važni za formiranje razvojnih politika, ocijenili su iz Bošnjačkog vijeća, dodajući da su i identitetska pitanja značajna za manjinske narode zbog njihovog daljeg pozicioniranja u državi.

- Popis stanovništva je proces u kome se prikupljaju podaci koji su bitni za demografsku strukturu države i ekonomska kretanja, kao i da se prikupe podaci radi planiranja razvojnih politika u državi i društvu - kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

On je u intervjuu agenciji MINA rekao da se nada da će na popisu biti prikupljeni podaci koji su bitni da Vlada, opštine i ostale resorne institucije planiraju razvojne politike, kao i dugoročna ekonomska planiranja i ulaganja.

- Vidjećemo i koliko je stanovništvo pokretljivo u smislu unutrašnjih migracija i koliko je ljudi iz Crne Gore u inostranstvu - kazao je Mustafić, dodajući da su važni i podaci koji se odnose na migracije prema Crnoj Gori, ekonomska kretanja i nvesticije u državi.

Mustafić je rekao da su Bošnjaci autohtoni u Crnoj Gori, dodajući da je taj narod u važnim istorijskim momentima bilo kohezioni faktor i radio za dobro države.

- Bošnjaci su uvijek bili na nekoj prekretnici i uvijek prijatelji Crne Gore, pokazali su se kao lojalni građani - kazao je Mustafić.

Potrebno je, kako je dodao, dalje graditi položaj Bošnjaka u državi.

- Kako ekonomski i socijalni, u smislu zapošljavanja i razvoja gradova u kojima Bošnjaci žive, tako i kulturni, etnički i jezički identitet koji treba prepoznati u društvu kroz medije, sistem obrazovanja i nastavne planove - objasnio je Mustafić.

To je, kako je naveo, bogatstvo Crne Gore.

- Ono što Crna Gora može sjutra ponuditi na evropskom tržištu je multikulturalnost i bogatstvo tradicija, kultura i običaja gdje manjinski narodi čine značajan dio - kazao je Mustafić.

Bošnjaci u toj oblasti čine važan dio, pa je zato je, kako je naveo, veoma važno da se na popisu utvrdi realan njihov broj u Crnoj Gori.

- I da se oni iskažu kroz svoj nacionalni i jezički identitet - kazao je Mustafić.

To bi, kako je naveo, kasnije trebalo da bude osnov za planiranje obrazovnih politika koje se tiču posebnosti tog naroda.

Sa druge strane, kako je naveo Mustafić, kada su u pitanju manje brojni narodi u Crnoj Gori, popis, ambijent u kom se on odražava, kao i uslovi pod kojima se odvija su jako važni.

- Kako politički, tako i društveni i oni koji se tiču samih tehničkih detalja vezanih za proces popisivanja - objasnio je Mustafić.

On je ukazao na značaj Sporazuma postignutog sa Vladom, objašnjavajući da je za Bošnjačko vijeće bilo važno da se u proces sprovođenja i njegovu kontrolu uključe i pripadnici manjinskih naroda, ali i svih drugih subjekata.

- Bili su to mukotrpni razgovori i pregovori, ali na kraju smo potpisali Sporazum u kome se nalaze svi bitni elementi i sa aspekta manje brojnih naroda i sa aspekta kontrole - kazao je Mustafić, dodajući da će pratiti proces.

Ukoliko se popis sprovede po dogovorenim uslovima, on, kako je naveo, očekuje da u rezultate niko neće sumnjati.

Mustafić, kako je kazao, očekuje dobru saradnju sa Monstatom i Vladom.

- Vjerujem da će ovaj postupak donijeti ono što je najbitnije, a to je popis u čije rezultate neće niko sjutra sumnjati ili ih dovoditi u pitanje kao rezultate koji su nekim inžinjeringom frizirani - kazao je on.

On je poručio da je važno popisati i građane Crne Gore koji su na privremenom boravku ili radu u inostranstvu.

- Da ne ostanu nepopisani ili da ne budu nepostojeći građani - pojasnio je Mustafić.

Mustafić je naglasio nadpolitički karakter nacionalnih vijeća, navodeći da su ona krovne instituicije manjinskih naroda koje brinu o svim pripadnicima naroda koji zastupaju.

- Vjerujem da naše stavove, analize i određenja u društvenim situacijama treba da uzmu u obzir donosioci odluka, kako Parliament, tako i Vlada i druge državne institucije - rekao je Mustafić.

On je kazao da je i u procesu pripreme popisa glas nacionalnih vijeća bio inicijator šireg dijaloga.

- Dolaskom novog premijera mi smo uspjeli uspostaviti širi dijalog oko pitanja koje je bilo u tom momentu ključno u Crnoj Gori - kazao je Mustafić.

Potpredsjednik Bošnjačkog vijeća Nihad Canović saglasan je da je postignuti Sporazum značajan za validnost rezultata popisa, poručujući da je to tijelo od početka zagovaralo princip slobodnog izjašnjavanja i prezentovanja istinitih rezultata u koje niko neće sumnjati.

- Vjerujem da smo konačno dobili proces koji je inkluzivan, transparentan i nadasve kvalitetan, u kojem će svaki građanin moći da kontroliše unesene podatke - kazao je Canović, naglašavajući značaj uključenosti predstavnika Bošnjaka i ostalih manjinskih naroda u proces popisivanja.

Prema njegovim riječima, popis će pokazati trendove koji su, kako je naveo, bili vidljivi golim okom.

- I koji će nam dati smijernice kako da postupamo u narednom periodu kako bismo devijacije koje su se pojavile riješili na zadovoljstvo svih građana - kazao je Canović.

- Popis očekujemo kao presjek stanja, odnosno popis koji će nam dati krvnu sliku Crne Gore - kazao je Canović, naglašavajući značaj migracija.

Pitanje migracija je, kako je kazao, posebno značajno za sjever države jer se u tom regionu bore sa migracijama prema centralnom i južnom dijelu Crne Gore, ali i prema Zapadnoj Evropi i SAD.

- Ti podaci nam mogu i treba da posluže za artikulisanje i oblikovanje strategija koje se tiču perioda koji dolazi - kazao je Canović.

On je, kako je naveo, siguran da će popis pokazati da je manjak investicija države na sjeveru doveo da odliva stanovništva prema centralnom i južnom regionu.

- Posebno ističem sjever iz razloga što manje brojni narodi, odnosno Bošnjaci, dominantno žive na sjeveru gdje ulaganja države nisu bila na prosječnom nivou ulaganja u Crnoj Gori - kazao je Canović.

On, kako je naveo, vjeruje da je to jedan od glavnih razloga značajnih migracija.

- Vjerujem da će nam to biti jak argument da ubijedimo ljude na državnom nivou da moraju da izmijene politiku koja se tiče sjevera, ukoliko žele ravnomjeran regionalni razvoj i ako žele da poštuju Ustav, da svaki građanin ima jednako zagarantovana prava - kazao je on.

Canović je istakao da vjeruje da će popis biti važna baza podataka koja će poslužiti da naredni koraci koje preduzima lokalna samouprava i država budu u interesu svakog pojedinca, bez obzira na to kako se izjašnjavao.

Identitetska pitanja su, kako je naveo, važna zbog aktuelne političke i društvene situacije.

Canović je kazao da je za Bošnjačko vijeće važan cjelokupan proces popisivanja, ističući značaj načina na koji se interpretiraju uneseni podaci.

- Sjetićemo se da smo na prošlom popisu imali, ako se ne varam, sedam kolona koje su tretirale pripadnike bošnjačkog nacionalnog identiteta i postoji bojazan da ne dođe do sličnog scenarija - kazao je Canović.

On je rekao da će o tome voditi računa i da se nada da će Monstat imati razumijevanja.

- Imaćemo konsultacije sa Monstatom i trudićemo se da prikupeni podaci sa terena budu pravilno interpretirani i unijeti u bazu podataka - kazao je Canović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:58