Đukanović - Pahor / - ATLANTSKI SAVEZ
04/10/2024 u 16:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Đukanović: Crna Gora nema ozbiljan menadžment da uradi domaći zadatak koji joj je zadala Evropa

Crna Gora je u sjajnoj poziciji i mogla bi biti prva naredna država u redu za proširenje, stav je bivšeg slovenačkog predsjednika Borisa Pahora. Sa druge strane, bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanović ne dijeli Pahorovo mišljenje, već vjeruje da Crna Gora nema ozbiljan državno politički menadžment da uradi domaći zadatak koji joj je zadala Evropa.

Dvojica bivših predsjednika su na panelu "Pogled nazad, pogled naprijed – budućnost regiona" tokom 2BS Foruma saglasni u ocjeni da je Evropa odškrinula vrata Balkanu, te da je ovu priliku potrebni što prije iskoristiti.

- Postoji mišljenje da bi Crna Gora mogla biti država koja bi na Balkanu biti biti prva na redu za proširenja. Ako postoji takva vizija i filozofija, Crna Gora to treba da iskoristi. Crna Gora treba napraviti sve što je moguće da bi mogla doći do takve odluke za proširenje - rekao je Pahor.

Istakao je da nakon agresije na Ukrajinu promijenjen stav o proširenju koji je do tada važio u Briselu.

- Nemojte potcjenjivati tu promjenu mentaliteta u vezi proširenja u Briselu. Ta promjena je stvarna, sada postoji politička volja da se ide sa proširenjem na Balkan. Sa geopolitičkog vidika, apsolutno, ali treba imati u vidu da Brisel traži stvarne reforme i da nije samo stvar u geopolitiici radi stabilnosti. Sada stvarno vidimo šansu za proširenje u svim zemljama Balkana - ocijenio je Pahor.

Pahor smatra da na nema uzroka da bi na Zapadnom Balkanu došlo do nekih konflikata, ali ako izvan neko ima interes da do njega dođe, to bi bila Rusija.

Bivši predsjednik Đukanović smatra da je Crna Gora ukupnim razvojem potvrdila da ima unutrašnji kapacitet da relizuje reforme i da se pridruži EU. Ipak, kaže Đukanović, ne možemo da ne primijetimo regresiju u prethodne četiri godine.

- To je donijelo ozbiljno ruiniranje krhkih ostvarenja do kojih smo došli za 14 godina i to na svim poljima -  na bezbjednosnom, na političkom planu, na planu obrazovanja i zdravstva. Crna Gora je izgubila ključnu pretpostavku onoga što je kvalifikovalo kao zemlju lidera i predvodnicu ovog regiona, a to  je uzorna politička stabilnost. Tome svjedoči činjenica da smo promijenili do sada tri vlade, od kleronacionalističke do velikosrpske i populističke. To govori da Crna Gora ne bi mogla iskoristiti šansu koja se sada ukazuje - ocijenio je Đukanović.

Roling: NATO-u je potrebno jako rukovodstvo u Crnoj Gori, ostajemo posvećeni Balkanu

Rekao je da  sada imamo opet odškrinuta vrata za proširenje.

- Ako ostanu odškrinuta, nema sumnje da je Crna Gora ispred ostalih kandidata. Naš domaći zadatak ne može obaviti niko do mi. Crna Gora ima potencijal ali ona traži ozbiljan državno - politički menadžment kojeg Crna Gora trenutno nema - ocijenio je Đukanović.

Upitan da li Srbija sada ima potencijal da bude na evropskoj strani, Đukanović je rekao da "nema sumnje da Srbija ima unutrašnji potencijal da bude na evro-atlantskoj strani", ali je, kako kaže, problematična državna politika koja je obilježena ideologijom velikosrpskog nacionalizma.

- To je ugrožavanje mira i stabilnosti u regionu. Srbija balansira između istoka i zapada i takva politika je bila politika uspjeha na kratak rok, jer se Vučić uspio održati na toj tankoj zici, ali ja ne mislim da je to dobra politika, jer kada se završi trajanje te politike, onda je ta država na istom mjestu na kojem je bila prije njenog početka - ocijenio je bivši crnogorski predsjednik.

Interes regiona je stabilnost, kaže Đukanović i dodaje da je velikorspska politika, koju je dozvolila međunarodna zajednica, ugrozila suverenitet susjednih zemalja.

- Ako ste vi velikosrpskom nacionalizmu dozvolili Srbiji da, neodličnom politikom Zapada, uz jasnu destruktivnu politiku iz Moskve, se opet igra Miloševićevom mantrom:  "Srbi su ugroženi, pa treba da ih Srbija zaštiti", onda se takvom politikom ugrožava suverenitet susjednih zemalja, stabilnost i zaustavlja razvoj. To je učinak međunarodne politike u ovom regionu u prethodnom periodu - istakao je Đukanović.

Na pitanje Adnana Rondića da li je tokom slavlja uspjeha DPS na lokalnim izborima pjevao: "Ne može nam niko ništa, jači smo od Srbije", Đukanović kaže da ne zna i dodaje:

- Moje pitanje je šta i da jesam? Ako bismo pjevali jači smo od Srbije, Amerike, Rusije, je li to mržnja - pitao je Đukanović.

Govoreći o rezultatima izbora u Podgorici, rekao je da su indikativni, jer su pokazali da vladajuća većina sa državnog nivoa nema većinu. Primjećuje i, kako je rekao, strmoglavi pad novih partija, koje sebe zovu proevropskim. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 16:20