Бечић и Џафери / -Скупштина
28/11/2021 u 09:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Џафери–Бечић: Сjеверна Македониjа и Црна Гора примjер ефикасне регионалне сарадње

Предсједници скупштина оцијенили су да двиjе државе имаjу квалитетан политички диjалог и квалитетне међудржавне односе, коjи могу служити као примjер ефикасне регионалне сарадње утемељене на приjатељству, отворености, континуираноj међусобноj подршци у оквиру мултилатералних формата сарадње

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се са предсjедником Скупштине Републике Сjеверне Македониjе Талатом Џаферијем.

Оцjењуjући да двиjе државе имаjу квалитетан политички диjалог и квалитетне међудржавне односе, коjи могу служити као примjер ефикасне регионалне сарадње утемељене на приjатељству, отворености, континуираноj међусобноj подршци у оквиру мултилатералних формата сарадње, као и заjедничкоj визиjи двиjе државе да своjу будућност граде на тековинама евроатлантизма и европских вриjедности, предсjедник Бечић jе изразио задовољство поновним сусретом са предсjедником Собрања и нагласио да Црна Гора жели да даље учврсти и продуби свеукупну сарадњу са Сjеверном Македониjом.

Потврдивши да jе управо регионална сарадња jедан од кључних вањскополитичких приоритета Црне Горе, Бечић jе истакао да наша земља, као приjатељ и сусjед, и кандидат за чланство коjи jе наjдаље одмакао у процесу приступања, снажно подржава европске аспирациjе земаља региона и спремна jе да пружи експертску, техничку и сваку другу врсту помоћи Сjеверноj Македониjи у остваривању циљева из европске агенде.

Предсjедник Бечић jе апострофирао да су приоритети актуелне власти уоквирени владавином права, економском и политичком стабилношћу, као предусловима за цjелокупан развоj друштва и државе, те истакао да нова власт жели да гради успjешну прозападну, проевропску и програђанску Црну Гору.

Бечић jе предсjедника Собрања упознао са свим резултатима и активностима коjе су реализоване у циљу осавремењивања и модернизациjе парламента и снажног jачања транспарентности рада, те оциjенио да су залагања Скупштине у овим доменима призната и препозанта са релевантних европских адреса.

Предсjедник Скупштине Републике Сjеверне Македониjе Талат Џафери захвалио jе предсjеднику Бечићу на учешћу на Конферециjи, те истакао да jе "посjета jош jедна потврда одличне парламентарне сарадње, парламената Сjеверне Македониjе и Црне Горе”.

Истичући да двиjе земље имаjу приjатељске односе без иjедног отвореног питања, предсjедник Џафери jе подсjетио на заjедничку евроатлантску перспективу, али и указао на заjедничке изазове, међу коjима jе период за нама обиљежила борба са ковидом.

Он jе у том контексту апострофирао важност и неопходност "досадашње и будуће узаjамне подршке”.

Џафери jе указао и на евидентан застоj у напретку Сjеверне Македониjе ка ЕУ, коjи условљава "постоjање отвореног билатералног питања са Бугарском”.

Предсjедник Скупштине Сjеверне Македониjе, информисао jе предсjедника Бечића и о кључним инфраструктурним проjектима у Сjеверноj Македониjи.

У оквиру званичног сусрета предсjедник Бечић разговарао jе и са  предсjедницом Посланичке групе Собрања Сjеверне Македониjе Дафином Стоjаноском.

Предсjедница Стоjаноска jе оциjенила да "Црна Гора има веома добре резултате када су у питању интеграциони процеси у ЕУ и представља добар примjер у том смислу”.

Предсjедник Бечић jе нагласио да jе формирање групе приjатељства Црне Горе и Сjеверне Македониjе од изузетне важности за даље интезивирање партнерства двиjе земље, чиjи односи, како jе нагласио, ниjесу оптерећени било каквим питањима из прошлости.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:30