FILIOP IVANOVIĆ / - FOTO: VLADA CG
24/09/2024 u 11:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ivanović: Crna Gora pridaje posebnu važnost jačanju sveukupnih veza sa SAD

Potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović sastao se 23. septembra 2024. sa senatorom Kristoferom Marfijem, senatorom Demokratske stranke iz Konektikata i članom Odbora za vanjske poslove Senata SAD.

Crna Gora pridaje posebnu važnost jačanju sveukupnih veza sa Sjedinjenim Američkim Državama, ukazao je potpredsjednik Ivanović na sastanku, naglasivši da postoji spremnost Crne Gore da dodatno unaprjeđujemo prijateljstvo i savezništvo sa SAD.

- Senator Marfi je istakao da postoji snažno interesovanje za produbljivanjem odnosa, naročito u domenu političkog dijaloga i drugih aspekata koji su važni za dinamiziranje saradnje. U tom smislu, čestitao je Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima na polju evropskih integracija i naglasio da SAD daju punu podršku jačanju politike proširenja Evropske unije. Vrata EU moraju ostati otvorena a Crna Gora prva treba proći kroz njih, dodao je senator Marfi- navodi se u saopštenju.

Na marginama zasijedanja generalne debate u Njujorku, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove dr Filip Ivanović sastao se 23. septembra 2024. i sa Araratom Mirzojanom, ministrom vanjskih poslova Jermenije.

Ivanović pozvao na jačanje uloge UN-a u procesu razoružanja

- Tokom razgovora sagovornici su ocijenili dobrim odnose dvije države, konstatujući da postoji značajan prostor u kontekstu širenja saradnje naročito u domenu ekonomije, kulture i avio saobraćaja. Kao poseban segment kojem bi trebalo posvetiti pažnju u narednom periodu, sagovornici su istakli razmjenu iskustva u domenu procesa evropskih integracija- navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, potpredsjednik Ivanović je upoznao ministra Mirzojana o aktuelnom momentu u pregovaračkom procesu Crne Gore s Evropskom unijom.

Dodatno, potpredsjednik Ivanović je tokom razgovora predstavio kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2026-2027.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 11:09