Miroslav Lajčak / - FOTO: EPA
21/01/2024 u 23:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lajčak: Ključno je da se iskoristi politički zamah u proširenju EU

Trenutni zamah za proširenje je stvaran, ali kao što smo dobro svjesni, u politici zamah nikada ne traje vječno, ocijenio je on

Ovogodišnji svjetski ekonomski forum u Davosu fokusirao se na temu obnove povjerenja, ocjenjuje specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Tokom tradicionalnog Diplomatskog dijaloga na Zapadnom Balkanu, razmotrena su očekivanja i prioriteti u regionu i EU u vezi sa proširenjem.

- Kao komoderator, podijelio sam svoje zapažanje da, iako postoji primjetan entuzijazam od strane istočnih partnera, on nailazi na skepticizam sa Zapadnog Balkana. Trenutni zamah za proširenje je stvaran, ali kao što smo dobro svjesni, u politici zamah nikada ne traje vječno. Stoga je sada ključno pitanje da li ćemo uspjeti da ovaj zamah transformišemo u novi kvalitet proširenja ili ćemo ga potpuno izgubiti-  napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Lajčak objašnjava da se forum u Davosu, kao i uvijek, pokazao kao neprocjenjiva platforma za povezivanje sa prijateljima, kolegama, partnerima i liderima iz regiona i šire.

- Naši razgovori su obuhvatili spektar važnih dešavanja koja se očekuju ove godine, kako na Zapadnom Balkanu, tako i na svjetskoj sceni. Ali posle zadivljujuće nedjelje uronjene u različite gledišta unutar globalnog ‘mehura‘ umova, sada je vrijeme da se u potpunosti ponovo fokusiramo na sledeće korake u dijalogu - istakao je Lajčak.

Lajčak ocjenjuje da godišnji sastanak Svjetskog ekonomskog foruma označava početak diplomatske godine, okupljajući lidere iz vlada, biznisa i civilnog društva širom svijeta, kako bi se uključili u diskusije "o najhitnijim izazovima sa kojima se naša društva suočavaju".

Lajčak: Vlada da iskoristi novi momenat u politici proširenja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:59