Jakov Milatović sa Bugarskim predsjednikom / - LAZAR RUžIć
17/06/2024 u 13:31 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milatović: Crna Gora je istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti, očekujem podršku Bugarske

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je u Rezidenciji predsjednika na Cetinju sa bugarskim predsjednikom Radevim koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

Predsjednik Milatović je zahvalio kolegi na posjeti kojim će kako je kazao još više da osnaže i potvrde ionako prijateljske odnose Crne Gore i Bugarske.

Posjeta bugarskog predjednika Radeva i dobri bilateralni odnosi Bugarske i Crne Gore biće unaprijeđeni saradnjom na polju obrazovanja, nauke, saobraćaja, tehnologije…

Bugarska zastupa interese crnogorskih građana tamo gdje nemamo rezidentna diplomatska predstavništva, posebno u zemljama Kavkaza i Centralne Azije, kazao je Milatović.

- Predsjednika Bugarske sam upoznao da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027, što bi predstavljalo krunu diplomatske aktivnosti naše zemlje na multilateralnom planu, i zatražio podršku bugarske strane. Crna Gora je zatražila i aktivnije prisustvo u okviru strateški važne Inicijative Tri mora gdje takodje očekujemo podršku bugarske u ovom smislu - saopštio je predsjednik.

(FOTO) Milatović dočekao predsjednika Bugarske Rumena Radeva

- Naš je cilj da Crna Gora postane članica EU do 2028. - kazao je Milatović na pres konferenciji.

Na putu ka EU Bugarska podržava našu zemlju. 

-Zacrtali smo nove perspektive za produbljivanje odnosa- kazao je bugarski predsjednik. 

Crna Gora i Bugarska se mogu pohvaliti i saradnjom u NATO, saglasni su predsjednici

- Saradnja naših država u NATO doprinosi miru i stabilnost balkanskog poluostrva. U Bugarskoj je stacioniran kontigent crnogorske vojske najveći van grnaice naše zemlje, čak 42 pripadnika, čime aktivno doprinosimo stabilnosti. Samo stabilan region može iskoračiti u zajedničku budućnost - poručio je Milatović.

Dvije države, odgovorno i konstruktivno pristupaju pitanjima od regionalnog značaja, a dobrosusjedska saradnja i jačanje odnosa sa državama regiona čini jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva Crne Gore, jer samo stabilan region, koji je ekonomski  prosperitetan i zasnovan na međusobnom poštovanju, može iskoračiti u zajedničku evropsku budućnost.

- Želimo da istaknemo naš interes za jačanje bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, o ovome smo i razgovarali u toku našeg sastanka. S obzirom da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje posebno po pitanju robne razmjene i investicija koje u predhodnom periodu nisu bile na zavidnom nivou, u tom smislu naglašavam važnost djelovanja mješovite komisije za ekonomsku saradnju naše dvije zemlje, u cilju razmatranja buduće saradnje u oblastima trgovine, energetike,

poljoprivrede i saobraćaja.

S obzirom na ekspanziju IT sektora u Bugarskoj, naglasio sam da je Crna Gora, uspostavila pravni okvir za privlačenje digitalnih nomada, promovisala uspostavljanje IT klastera i kreirala Fond za inovacije i novo-otvoreni Naučno-tehnološki park u Podgorici.

I dodatno sam u okviru našeg razgovora iskazao zainteresovanost za razmjenu iskustava sa bugarskom stranom u ovoj oblasti.

Imajući u vidu da turizam predstavlja jednu od glavnih privrednih grana u našoj zemlji, smatram da moramo uložiti dodatne napore na povezivanju naših turističkih destinacija, čemu bi umnogome doprinijelo uspostavljanje direktnih avio linija na relacijama Podgorica – Sofija i Tivat – Varna, što bi bio pozitivan impuls jačanju sveukupnih međudržavnih odnosa.

Sa posebnim zadovoljstvom želim da istaknem rad na unapredjenju saradnje u obrazovanju i nauci, gdje je u toku izrada inoviranog Sporazuma o saradnji koji će uskoro biti i potpisan između dva ministarstva.

Na kraju, u znak trajnog prijateljstva izmedju dviju zemalja, dva predsjednika su posaditi drvo prijateljstva u dvorištu Predsjedničke rezidencije na Cetinju, a pokrenuli su i inicijativu recipročnog imenovanja ulica u Podgorici odnosno Sofiji po znamenitim ličnostima ili geografskim imenima dvije zemlje.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 09:38