Бојан Зековић
24/05/2021 u 14:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДП: Недопустиво дискриминисати дјецу јер имају већи број браће или сестара

Држава не треба да брачним паровима планира породицу и одређује број дјеце, али ни да дискримише бројније породице

На Закон о социјалној и дјечијој заштити, Социјалдемократска партија је амандмански дјеловала како би увођење дјечјег додатка учинила праведнијим и усклађеним са законима који регулишу ову област.

-Недопустиво је да дискриминишемо дјецу само зато што имају већи број браће или сестара односно навршетком шесте године, што је предвиђено постојећим законским предлогом.Амандманима СДП-а предлаже се промјена одредбе која ускраћује дјеци право на дјечији додатак након навршене шесте године, јер је дјечији додатак реално потребнији током трајања образовања дјетета, јер су у том периоду и обавезе веће. Такође, сматрамо да дјеци родитеља који имају за наше прилике изразито високе приходе ова надокнада није потребна, већ је праведније тај новац усмјерити онима којима је неопходан-казао је Бојан Зековић, потпредсједник СДП.

Он додаје да подсјећају да и мишљење Заштитника људских права и слобода који је указао на дискриминаторске одредбе оцјењујући “да их треба измијенити, односно ускладити са важећим прописима на начин да се отклони суштинска неједнакост  према различитим узрасним добима дјеце, односно броју дјеце у породици”

-Такође, за нас је неприхватљиво да право на дјечији додатак остварује само троје дјеце у породици. Држава не треба да брачним паровима планира породицу и одређује број дјеце, али ни да дискримише бројније породице само по основу чињенице да имају већи број дјеце, већ ово право мора бити омогућено свој дјеци из породице која испуњавају услове-наводи Зековић.

Истиче да јавно није презентован нити један аргумент који би оправдао укидања дјечијег додатка навршетком шесте године, односно укидао дјечији додатак оној дјеци која имају троје браће и сестара.

-Нијесмо предлагали увећање износа дјечјег додатка, цијенећи стање јавних финансија, али сматрамо да је расподјела какву предлажемо много боља, праведнија и социјално одговорнија-закључује он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 16:32